Mirnije u Rasinskom okrugu

0

Okružni štab za vanredne situacije u Rasinskom upravnom okrugu, na osnovu izveštaja pet opština i grada Kruševca, analizirajući situaciju u poplavljenim područjima, ocenio je da su Zapadna i Južna Morava u nivou blagog opadanja, a preduzete su i preventivne mere odbrane od poplavnog talasa na teritoriji celog okruga.

Na teritoriji grada Kruševca situacija je dosta mirnija istakao je komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Branislav Vesić. Odron kod Ribarske Banje je saniran, u Đunisu su postavljeni džakovi sa peskom na kritičnim tačkama. Eekipe gradskog štaba i Mesne zajednice su konstantno na terenu i mehanizacija je u pripravnosti. Kao kritične tačke Vesić označava Kukljin i Đunis kod Kruševca,, Maskare i Obrež kod Varvarina i nekoliko sela u trsteničkoj optini, u kojoj je uspela odbrana objekata i izvorište ,,Zvezdan,,.

Nakon velikih kišnih padavina i poplavnog talasa u poslednja 24 sata, gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović i zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije Dušan Todorović obišli su kritična područja i upoznali se sa stanjem na terenu. Obišli su naseljena mesta Djunis, Jasiku, Kukljin, Šanac…

Ocenili su da je stanje na terenu u znatnoj meri povoljnije nego tokom prethodnog dana, kada je vrh poplavnog talasa Zapadne Morave bio na području Kruševca. Za danas u 10 sati zakazana je nova sednica Štaba za vanredne situacije, a već donete odluke se poštuju, ekipe rade na punjenju dzakova sa peskom i pripremi bedema kao preventive za nove padavine koje se najavljuju u naredna 72 sata.

Stanje je mirnije i na području Trstenika i Ćićevca, gde su prethodno bile uvedene vanredne mere. Broijno ljudstvo i mehanizacija drže pod kontrolom izvorište ,,Zvezdan,, sa kojeg se ceo Trstenik snabdeva pijaćom vodom. Mirnije je i u Mrzenici i Trubarevu u ćićevačkoj opštini, gde su Južna i Zapadna Morava poplavile više desetina objekata i vikendica, kao i na stotine hektara obradivog zemljištra, a evakluisana je i stanovništvo i stoka sa ugroženih područja .

Varvarin ovoga puta nije imao veće štete od poplava zbog kojih je u celoj Srbiji zavedeno vanredno stanje, a od poplavnih talasa ,,poštedjeni,, su Brus i Aleksandrovac, mada i u ovim opštinama ljudi strahuju od klizišta.

Jezero Ćelije, sa kojeg se ceo Kruševac sa okruženjem snabdeva pijaćom vodom je pod kontrolom, voda se pravopvremeno ispušta u Rasinu, koja za sada ne preti većčim izlivanjem.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime