Misterija spiralno uvijenih šljiva kod Prolom Banje

0

Uoči Kosovske bitke, 25. juna 1389. godine, vojska kneza Lazara je stigla i do male crkve u blizini sela Prolom. Tu su zastali, Bogu se pomolili i na kraju pričestili. Tokom verskog obreda šest puta su obišli oko crkve, a kako se vojska kretala tako su se za njima okretala i stabla zasađenih šljiva, govori jedna od legendi I još uvek za nauku misterije koja 6 vekova.

Vojska je nastavila dalje u boj, a za njima su ostala spiralno uvijena stabla, da bi i danas, 6 vekova kasnije, podsećala na ovaj pomalo zaboravljeni događaj.

Inače, postoji više legend, narodnih predanja o uvijanju šljiva. Prema jednoj, šljive se uvrću od žalosti za knezom Lazarom i njegovim vojnicima koji su pošli u smrt i uvijene šljive simbolizuju slogu i jedinstvo.

Druga verzija kaže da se šljive uvrću u pravcu Kosova gledajući za vojnicima koji su se pričešćivali i prolazili pokraj šljiva.

Ono što zaista pobuđuje pažnju je činjenica da šljive u porti crkve brvnare i dalje rastu na isti način, više od 6 vekova od kadasu nastale.

Bez obzira na to da li je reč od davno osušenim stablima ili tek zasađenim mladarima, šljive se i danas spiralno uvijaju, dajući time novi povod za razna tumačenja i narodna verovanja, ali i zadatak nauci koja, zasad, nema logično objašnjenje.

(Izvor: Историја Срба)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime