Mraz i grad desetkovali voće u Toplici

0

Mraz, niske temperature i obilne padavine praćene gradom, u opštinama Topličkog okruga napravili su štetu koja se meri milionima evra.

Naime, mraz je oštetio voćnjake u blačkoj opštini toliko da je na pojedinim parcema šteta stopostotna tako da će rod šljive u ovoj opštini znatno podbaciti.

Slična situacija je i u selima u okolini Kuršumlije, u Mačkovcu i Pljakovu gde je šteta od 60 do 70 posto usled mraza i niskih temperatura na zasadama šljive.

Nedavne padavine praćene gradom gotovo su uništi voće u nekoliko sela kuršumlijske opštine.

Savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje Jelena Dinić rekla je da će zbog mraza i niskih temperatura rod višnje i šljive biti znatno manji. Ovo voće na području prokupačke opštine nalazi se na površini većoj od 4.000 hektara.

– Mraz zabeležen u drugoj polovini aprila smanjiće rod višnje na području prokupačke opštine za više od 30, a šljive i do 40 odsto, izjavila je ona i dodala da se, zbog obilnih padavina, kod jagoda pojavio trulež, kazala je Dinićeva.

Poljoprivredni stručnjaci kažu da je u nižim predelima voće cvetalo znatno ranije i da je mraz zato teško oštetio mnoge voćnjake.

Zasadi voća u višim predelima ostali su sačuvani zbog kasnije vegetacije pa niske temperature praćene mrazom nisu oštetili zasade u ovim predelima u Toplici.

Oni procenjuju da je šteta na zasadima voća, pre svega šljive i višnje višemilionska.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime