Na današnji dan ostali smo bez Čkalje

0

Na današnji dan, 20. oktobra 2003. godine, preminuo je legendarni Miodrag Petković Čkalja, majstor komedije, jedan od najpopularnijih glumaca u velikoj Jugoslaviji. Ostvario je oko 200 uloga u pozorištu, na televiziji, filmu…

Posebno je upamćen po likovima iz humorističko – satiričnih TV serija “Servisna stanica”, “Muzej voštanih figura”, a nezaboravne uloge ostvario je i u serijama “Ljubav na seoski način”, “Kamiondžije”, “Vruć vetar”. Snimio je 20 filmova uključujući “Put oko sveta” i “Silom otac”.

Miodrag Petrović je rođen 1. aprila 1924. godine u Kruševcu. Bio je četvrto dete Čedomira i Hristine – Tine Petrović.

Sudbina je htela da se najveći komičar bivše Jugoslavije rodi 1. aprila, na dan šale.

Porodica Petrović živela je u Balšićevoj ulici u Kruševcu. U rodnom gradu završio je gimnaziju, gde je i počeo da se bavi glumom .

Od 1976. godine imao je status slobodnog umetnika. Dobitnik je više nagrada: 1974. je dobio Sterijinu nagradu, 1977. Sedmojulsku nagradu, 1991. Nušićevu nagradu za životno delo, 1995. RTS – ovu nagradu za životno delo, „Zlatnog ćurana“ za životno delo na danima komedije u Jagodini…

Poslednje godine života proveo je tiho, povukavši se iz javnog života. Javno se angažovao 2000. godine u predizbornoj kampanji demokratskih snaga. Umro je 20. oktobra 2003. godine u Beogradu.

U Kruševcu, u Balšićevoj ulici, pred Čkaljinom kućom, 2005. godine podignut mu je spomenik.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime