Nagrada za „najbolju knjigu poezije u Toplici za 2022. godinu“ Saši Milovanoviću i Draganu Dobrašinoviću

0

U okviru književne manifestacije „Drainčevi susreti pesnika“, u Prokuplju se, pored pesničke nagrade „Drainac“, dodeljuje i nagrada „za najbolju knjigu poezije topličkog pisca“. Tim povodom je Žiri za dodelu nagrade „za najbolju knjigu poezije u Toplici za 2022. godinu“, istakao da je prošla godina donela dva nova, a ipak sazrela, lirski zaokružena i umetnički izbrušena poetska glasa. Reč je o pesnicima Saši Milovanović i Draganu Dobrašinoviću, čije su knjige proglašene za najbolje u Toplici za 2022. godinu.

Oni su u obrazloženju naveli da je prava šteta što smo ovoliko dugo čekali da njihove knjige ugledaju svetlo dana.

“Još veća šteta bi bila ne prepoznati njihovu vrednost i mesto u kompleksu Topličke poezije XXI veka. Nema nas baš toliko da bi se delili, pogotovu je malo knjiga poezije sa kvalitetnim pesničkim dostignućima. Zbog svega navedenog, žiri za dodelu Drainčeve nagrade za najbolju knjigu poezije u Toplici između dva susreta, doneo je jednoglasnu odluku da ovu našu tradicionalnu i domaću nagradu, ravnopravno podele Saša Milovanović Božimirov, sa knjigom ,,Pesme“ i Dragan Dobrašinović, sa knjigom ,,Dok je nebo čekalo čoveka“, istakli su članovi ovog žirija, Dragan Ognjanović, Daniel Jovanović i Ljubiša Krasić.

Oni su između ostalog naglasili da je poetska plovidba Saše Milovanovića jedan hrabar iskorak u svet slika i pojmova, koji obiluju mitološkom fantastikom, psihološkom podlogom i erotivnom imaginacijom, a da Dobrašinović, kao zaokružen intelektualac, ne pokušava da nametne konačne sudove, jer zna koliko je dubok ambis čovekove prirode, u kojoj se za prevlast bore tvorac i sotona, već hrabro iznosi večite teme i dileme pred čitaoca, ne pokušavajući vulgarno da arbitrira.

O tome, šta je još uticalo i presudilo, da ova dva prokupačka pesnika dobiju nagradu „za najbolju knjigu poezije u Toplici u 2022.“, biće poznato na samoj dodeli, koja će biti održana sutra u Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“ u 19 časova.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime