Nagrađeni najbolji pesnici u Toplici za 2022. godinu

0

Kao deo programa književne manifestacije „Drainčevi susreti pesnika“, u Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“, održano je i veče topličke poezije, na kome su toplički pisci čitali svoju poeziju, ali je i tradicionalno dodeljena nagrada za „najbolju knjigu topličkog pisca u 2022. godini“. Ovoga puta žiri je doneo jednoglasnu odluku da to budu dva autora, Saša Milovanović za zbirku poezije „Pesme“ i Dragan Dobrašinović za knjigu „Dok je nebo čekalo čoveka“.

“Prošla godina donela nam je dva nova, a ipak sazrela, lirski zaokružena i umetnički izbrušena poetska glasa. Prava je šteta što smo ovoliko dugo čekali da njihove knjige ugledaju svetlo dana, a još veća šteta bi bila ne prepoznati njihovu vrednost i mesto u kompleksu Topličke poezije XXI veka”, rekao je obrzlažući odluku, predsednik žirija za dodelu nagrade „za najbolju knjigu poezije u Toplici u 2022. godini“ Dragan Ognjanović.

U obrazloženju se dalje navodi da je poetska plovidba Saše Milovanovića, jedan hrabar iskorak u svet slika i pojmova, koji obiluju mitološkom fantastikom, psihološkom podlogom i erotivnom imaginacijom.

“Pesnik nas svojim plovidbama vešto izmešta iz veremena i prostora, kojima pripadamo nudeći spasonosne horizonte i kovitlace svog bajkovitog unutrašnjeg sveta. Pesme traže intuitivnu radoznalost i erudiciju i otvorenost za jezičke i leksičke eksperimente i inventivnosti. Autor se strogo drži svojih principa originalnog komponovanja pesničkih konstrukcija, kako onih unutrašnjih, misaonih, tako i spoljašnih odnosno formalnih. Aktivira arhaizme, kovanice i neologizme, koje samo on, u svojoj stvaralačkoj fantazmagoriji stvara, poput nekog jezičkog demijurga. Ti principi donose određeni rizik, ali i smeštaju Sašin govor, u originalne i autohtone pesničke glasove Srbije”, istakao je Ognjanović.

Obrazlažući odluku, u kojoj se navode razlozi zbog kojih je nagrađena poezija Dragana Dobrašinovića, predsednik žirija je istakao da ovaj autor, iako mu je ovo prva knjiga, preskače sve dečije, početničke bolesti i piše istančanim, doslednim književnim stilom i pesničkim izrazom, koji je na najboljem tragu velikana srpske poezije, poput Bećkovića ili Raičkovića.

“Kako lepo primećuje književnik Igor Ivanović u predgovoru – ,, Dragan kao da je čekao da se u njega utka bogato životno iskustvo, koje je pretočio u stihove. Autor ne pokušava da nametne konačne sudove, kao zaokružen intelektualac, koji zna koliko je dubok ambis čovekove prirode, u kojoj se za prevlast bore Tvorac i sotona, već hrabro iznosi večite teme i dileme pred čitaoca, ne pokušavajući vulgarno da arbitrira.“ Iako je strukturalno podeljena na dva dela, uslovno rečeno ljubavnu i filozofsko-refleksivnu poeziju, iz svih pesama podjednako isijava Dobrašinovićeva rafiniranost i intelektualizam, koji ne susprežu i racionalizuju doživljajno, već postaju instrumenti njegovog produbljivanja i obogaćivanja. Lirsko ja posvećeno je preispitivanju kompleksnog egzistencijalnog iskustva društveno-istorijskih, tradicionalnih, političkih tema, kroz prizmu intenzivnog umetničkog doživljaja sveta i stvarnosti, stoji u odluci žirija, „za najbolju nagradu topličkog pisca“, koji je radio u sastavu Dragan Ognjanović, Daniel Jovanović i Ljubiša Krasić.

Nagrađeni pesnici su se zahvalili na nagradi i za ljubitelje pisane reči su kazivali svoje stihove iz nagrađenih zbirki. Pridružili su im se i pesnici Ivana Đurković, Zoran Stošić, Milivoje Krstić, Ivan Ljumović i Zoran Nikolić.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime