Najčešće greške u trgovanju kriptovaluta

2
bitkoin
Foto: Pexels.com

Kriptovalute su jedan od najtraženijih pojmova na Internetu. Kripto tržište svakim danom privlači sve više i više investitora. A gde su pare tu su i oni koji bi hleba bez motike. Navešćemo neke od najčešćih grešaka kod trgovanja kriptovalutama.

#1 Osnovna greška je u neprepoznavanju prevare!

Odnosno, ne verujte lepim obećanjima o basnoslovnim zaradama za kratko vreme. 

Prevaranti nikada ne spavaju i koriste uobičajene tehnologije kao što su na primer programi za email. Oni kontaktiraju žrtve putem klasičnih mejlova sa porukama o „fantastičnim mogućnostima ulaganja“. Oni obećavaju da će investitorima dati dvostruki ili trostruki iznos koji su uložili u bitcoin ako svoju kriptovalutu pošalju u određeni digitalni novčanik. Tako obećavajuće a u stvari čisti atak na slabosti mnogih, a to je ljudska pohlepa.

SAVET: Naš narod kaže da nema besplatnog ručka. Ponude besplatnog novca i fantastičnih zarada treba da bude okidač u pravcu podizanja opreza i naravno da na takve ponude treba gledati sa velikom dozom  skepticizma.

 

#2 Ne kupujte samo zato što je cena kriptovaluta trenutno niska

Kupovina kriptovaluta kada im je cena niska je mamac za mnoge. Može biti dobra investicija, ali ne mora da znači. Niske cene nisu uvek dobitna kombinacija i ne treba srljati u kupovinu samo zato što su trenutno cene niske. Ponekad su cene niske sa nekim skrivenim razlogom!

Na primer, projekat se jednostavno gasi, oni koji su započeli sa projektom odustaju čime ta valuta postaje nesigurna za ulaganje i naravno da će prevaranti pokušati da iskoristite ovakve trendove u valuti. 

SAVET: Niska cena nije uvek pravi signal za kupovinu. Proverite više izvora, pročitajte šta se događa sa vašom valutom pre nego što se odlučite za kupovinu.

#3 Ne žurite sa trgovinom sa novim i neproverenim kriptovalutama

Hiljade različitih kriptovaluta cirkuliše na tržištu. Nije jednostavno ni prepoznati koje su stvarne a koje su čist mamac za lakoverne i naivne.

Kada ulažete u lažne kriptovalute, kriminalci vam mogu ukrasti identitet, a često i vaš zarađeni novac. Nemojte sumnjati u veštine pravaranata da vam ukradu identitet. Ako im poverujete i uđete u mejl prepisku na primer, to je siguran put u krađu identiteta jer će prevaranti naći način da vam instališu špijunski softver i dođu do vaših podataka.

bitkoin-novčići
Foto: Pexels.com

SAVET: Ne reagujte na prvu loptu i slatka obećanja kada su nove kriptovalute u pitanju. Imate Internet i mogućnost da proverite svaku informaciju i iskoristite je. Koristite proverene izvore o kriptovalutama i uštedećete.

#4 Ne ulažete sve novce u jednu valutu ili jednu transakciju

Mnogobrojne platforme za trgovinu prosto mame i predlažu što veće uloge sugerišući da su to sigurne investicije i sigurni dobici. Ovo je najčešće brz put da ostanete bez valuta i novca.

SAVET: Disperzija ili diversifikacija kriptovaluta je svakako jedan od najboljih saveta u trgovini digitalnim valutama. Kao što ni sva jaja ne treba stavljati u jednu korpu tako je i sa ulaganjem u digitalne valute.

#5 Ne zanosite se da je digitalni ili kripto novac “lak novac”

Sve je samo ne lak i jednostavan za trgovanje. Svaki iskusan i uspešan trgovac kriptovalutama će vam reći da nema ničeg lakog u zarađivanju novca trgovanjem bilo kojom vrstom finansijske imovine, deonicama, robom poput srebra i zlata i na kraju kriptovalutama.

Kada vas neko ubeđuje u suprotno neka vam to bude signal da vam se upale sve lampice i da proverite da li vas u stvari pokušava da navede na nepoznat i neizvestan teren.

SAVET: Nema lake zarade nigde pa ni u svetu kriptovaluta. Informišite se što više i sami ćete doći do sličnih zaključaka.

#6 Čuvajte svoje lozinke i ključeve

Bez obzira koju vrstu novčanika za digitalne valute se opredelite imate imajte na umu da morate da pažljivo čuvate svoje lozinke, tj. ključeve i da ne smete da ih zaboravite. Ako imate hardverski novčanik, zaboraviti ključnu frazu je nešto kao da izgubite šifre za trezor banke.

SAVET: Lozinke i ključeve morate da čuvate i zapamtite jer njihovim gubitkom gotovo sigurno gubite i svoje digitalne valute. 

GENERALNI SAVET: “Pametan se uči na tuđim greškama a onaj koji to nije na svojim. Pokušajte da budete pametni i da pre nego što poverujete lepim obećanjima dođete do što više informacija na Internetu.”

 

2 KOMENTARA

  1. Sjajan tekst! Baš za one koji su se u nekom momentu polakomili i odlučili da uđu u tu priču, a da pre toga nisu dovoljno saznali. Uleteli su “grlom u jagode”, pa se posle pokajali, ali kasno!
    Kaže naš narod: “Ko se ženi na brzinu, kaje se natenane”. Primenjivo na razne oblasti, pa i na ovo.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime