Evo zašto nas kupovina usrećuje

0
kupovina-usrećuje
Foto: Pixabay.com

Poznat vam je onaj dobar osećaj kad izađete iz prodavnice sa prelepom haljinom ili omiljenom notom parfema u kesi? Bez obzira na to da li ste dugo tragali za nijansom karmina ili jednostavno naručili preko Interneta par patika, činjenica je – kupovina nas usrećuje.

Mnogi psiholozi se slažu da kupovina deluje kao efikasna terapija protiv stresa. Ako to možete sebi priuštiti, ništa ne može tako popraviti raspoloženje i težak dan kao brzi šoping.

Kupovina nam povećava samopouzdanje

Važno znati da stvari koje posedujemo ne predstavljaju jedini način da se osećamo dobro u svojoj koži. Ipak, niko ne može osporiti činjenicu da je lepo s vremena na vreme pojačati samopouzdanje kupovinom prelepe suknje ili savršene nijanse laka za nokte. Pored želje da izgleda lepo, ženi modernog doba je važno da se oseća udobno u odeći koju nosi. Zbog toga pažljivo bira svaki odevni predmet, od donjeg veša do košulja, pantalona do kaputa i jakni.

Siguran put do samouverenosti, seksipila i neodoljivosti žene neretko pronalaze i u kupovini donjeg veša. Odabir kvalitetnog, romantičnog ili izazovnog veša koji možete naći u radnji Extreme Intimo, na primer, sasvim izvesno potvrđuje ovu činjenicu. Bez obzira na to da li tragate za udobnom spavaćicom, pamučnim vešom jedinstvenog dizajna ili kupaćim kostimom po poslednjoj modi, pronaći ćete ga ovde.

Isto važi i za kupovinu nakita ili bilo kog akcesoara – cipela, tašni, ukrasa za kosu, šminke i slično. Ono u čemu izgledamo zanosno i što naglašava našu lepotu garantovano povećava i naše samopouzdanje.

Šoping nam skreće pažnju sa problema

Kupovina zahteva vreme i koncentraciju. Bilo da je obavljate u vašoj omiljenoj prodavnici ili putem Interneta, morate razmisliti o tome šta želite ili šta vam treba, a potom pronaći najprikladniji predmet koji će zadovoljiti vaše zahteve. Na ovaj način svu svoju pažnju usredsređujete na ono što želite, a ne na stresne situacije u svom životu.

kupovina
Foto: Pixabay.com

Kupovina nam pomaže da se izborimo sa mnogim emocijama koje nosimo u sebi. Kad smo tužni, iznervirani, umorni, šoping nam pomaže da bar nakratko ta loša osećanja prevaziđemo. Ovo u velikoj meri objašnjava zbog čega se osećamo bolje nakon rasprave sa šefom – ako kupimo omiljeni sladoled ili ešarpu koju dugo gledamo u nekom izlogu.

Kupovina je osvežavajuća

Svakome je s vremena na vreme potrebna neka promena. Kupovina je najlakši način da se to postigne, zar ne? Novi ukras za zid, lampa ili tepih koji potpuno menjaju izgled sobe ili pak majica ili novi par cipela – šta god da unosi dah svežine i novine u život je dobrodošlo. To ne mora biti skupocena stvar na koju ćete dati bogatstvo. Ponekad i najjeftinija sitnica može doneti značajnu i upečatljivu promenu.

Posedovanje pojedinih stvari olakšava život

Pored osnovnih potreba, hrane, odeće i mesta za život, korisno je, a ponekad i neophodno imati pojedine stvari. Možda je to neki alat koji vam treba za hobi u kom uživate ili predmet koji će olakšati putovanje na koje krećete.

Četkice i lepak za drvo ako radite dekupaž, GPS sat ili planinarski ranac ako se spremate da planinarite su predmeti bez kojih sigurno možete živeti. Međutim, zadovoljavanje tih potreba omogućiće da dostignete ciljeve i stičete jedinstvena iskustva, što je opet zauzvrat još jedna vrsta zadovoljstva i izvor sreće. Svima nam je potrebna sreća u životu, složićete se.

Posedovanje nekih stari ulepšava život

Ponekad nije važno da li nam je neki predmet potreban. Dovoljno je da je lep da ga poželimo. Koliko puta vam se desilo da vidite nešto zadivljujuće privlačno, pa da vas obuzme neodoljiva potreba da to isto posedujete?

Jednostavno je. U svima nama se krije želja da izgledamo lepo i da se lepo oblačimo. Takođe, volimo da naše okruženje izgleda dobro. Zbog toga ulažemo u ukrasne predmete, kupujemo ramove za slike, nove vaze, lampe, uređujemo dvorište i unutrašnjost kuće. Život u prijatnom i udobnom domu nas usrećuje.

Može se kupovati i iz fotelje

Jedna od najlepših stvari kod kupovine jeste i ta što zahvaljujući modernim tehnologijama ne morate da izađete iz kuće da biste nešto kupili. Zamislite samo to: na kraju napornog radnog dana, pošto ste uspavali decu i završili sve kućne obaveze, sednete za računar i birate šta vam treba. Nije važno koje je doba dana ili noći, onlajn shopovi nemaju radno vreme, dostupni su 24 časa, vikendima i radnim danima.

Nema gužve, nema obilaska prodavnica, nema žurbe. Surfujete netom, koristite filtere za pretragu i na ekranu vam se prikaže proizvod koji tražite, u boji, veličini i dizajnu koji želite.

onlajn-kupovina
Foto: Pixabay.com

Neretko onlajn kupovinom možete i uštedeti, prateći brojne akcije i ponude. Ima li većeg razloga za sreću nego kad kupite nešto lepo po povoljnoj ceni?

Kupovina je prilika za druženje

Kupovina nije samo prisvajanje robe u zamenu za novac. Naprotiv! Za mnoge žene ovo je prilika da provedu neko vreme sa prijateljicama ili pak sa sestrom ili majkom. Mišljenje prijateljica je važno, a nekad i presudno kada kupujemo odeću, na primer. Drugarice su često vernija ogledala od onih koja stoje u butiku. Ukoliko pored stvari za sebe kupujete još i rođendanski poklon ili pak neki dar starim roditeljima ili rođacima koje dugo niste videli, značiće vam pomoć prijatelja.

Osim toga, pored razgledanja i obilazaka prodavnica, odlazak u šoping verovatno uključuje i ručak, naivno tračarenje, kafu, pretresanje brojnih tema i još mnogo toga.

Prema tome, nije stvar samo u kupovini, već u jedinstvenom iskustvu koje je svaki put drugačije i bolje.

Kupovina zaista usrećuje

Kao što smo već pomenuli, a svakako vredi ponovo reći – kupovina nas usrećuje. Neka istraživanja su pokazala da šoping uzrokuje oslobađanje hormona sreće serotonina. Dakle, to je čista hemija!

Sledeći put kad vam bude loš dan, možda možete popraviti raspoloženje u nekoj prodavnici ili onlajn shopu. Kada sebi to možete priuštiti, nema ništa loše u tome što se uvek i stalno obradujete.

Koji je bio vaš poslednji osećaj dobre kupovine?

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime