Najkorisniji alati koje svako sa dvorištem treba da ima

0
bastenski-alati
Pexels.com

Uređivanje dvorišta može biti zahtevan zadatak, ali s pravim alatima, održavanje i uređivanje postaju mnogo lakši!

U ovom članku ćemo predstaviti deset najkorisnijih alata za dvorište koji će učiniti da dvorište počnete da doživljavate kao svoju malu oazu mira, a ne obavezu!

Pročitajte u koje baštenske pomoćnike treba investirati kako biste mogli da u potpunosti uživate u svom lepom i urednom dvorištu!

#1 Perači pod visokim pritiskom

Bez obzira da li je u pitanju terasa, ogradа, betonska staza ili fasada kuće, perač pod pritiskom će očistiti sve nečistoće i vratiti sjaj površinama. Perači pod visokim pritiskom su nezamenljivi alati za čišćenje eksterijera dvorišta. Sa snagom visokog pritiska, ovaj alat može ukloniti tvrdokorne mrlje, naslage blata i prljavštinu sa različitih površina.

Neki perači pod pritiskom dolaze sa dodacima poput rotirajućih mlaznica i četki koje omogućavaju još efikasnije čišćenje.

#2 Baštenske makaze

Baštenske makaze su dizajnirane sa oštrim sečivima koja omogućavaju precizno i čisto šišanje biljaka.

kuca-dvoriste-travnjak
Pexels.com

Bez obzira da li treba oblikovati živu ogradu, skratiti grane ili ukloniti mrtve delove biljaka, baštenske makaze su alatka koja će vam pomoći da postignete profesionalne rezultate. Prilikom odabira baštenskih makaza, važno je izabrati model koji odgovara vrsti biljaka koje imate i omogućava udobno držanje tokom rada.

#3 Ručna kopačica

Ručna kopačica je praktičan alat za pripremu zemlje pre sadnje biljaka. Ova alatka je obično opremljena oštrim zubima koji lako prodiru kroz zemlju, omogućavajući vam da je okopate i rastresete.

Ručna kopačica je posebno korisna kada se radi o manjim površinama ili kada je potrebno kopati rupe za pojedinačne biljke. Pored toga, ova alatka je kompaktna i lagana za korišćenje, što je čini idealnom za baštovane svih nivoa veštine.

#4 Rezalica za grane

Rezalica za grane je neophodan alat za održavanje drveća i žbunja u dvorištu. Sa oštrim sečivom i mehanizmom za polugu, rezalica za grane omogućava vam da precizno uklonite suve, oštećene ili nepotrebne grane.

Pravilno obrezivanje biljaka pomaže u održavanju zdravog rasta, poboljšava estetski izgled i sprečava prekomerno grananje. Važno je odabrati rezalicu za grane koja je prilagođena debljini grana koje ćete obrezivati kako biste postigli najbolje rezultate.

#5 Grabulje

Grabulje su jedan od najosnovnijih i najkorisnijih alata za dvorište. Sa svojim dugim drškama i zupcima, grablje su idealne za sakupljanje lišća, otpalog materijala i ostataka posle košenja trave.

Takođe, grabulje se mogu koristiti za rastresanje zemlje, ravnanje površina i pripremu tla za setvu semena. Važno je odabrati grabulje sa jakim, dobro pričvršćenim zupcima kako bi izdržali težak rad i trajali dugi niz godina.

#6 Baštenska kosilica

Baštenska kosilica je neizostavan alat za održavanje travnjaka u dvorištu. Sa svojim rotirajućim sečivima ili kosičem, kosilica omogućava brzo i efikasno košenje trave.

Neki modeli imaju mogućnost podešavanja visine košenja, što vam omogućava da prilagodite dužinu trave prema vašim željama. Prilikom odabira baštenske kosilice, važno je uzeti u obzir veličinu površine koju treba pokositi i vrstu terena kako biste izabrali odgovarajući model.

#7 Baštenska creva

Baštenska creva su neophodna za zalivanje cveća u bašti i travnjaka. Dugačka creva omogućavaju vam da dosegnete udaljene delove dvorišta bez potrebe za nošenjem teških kofa vode.

Creva su obično fleksibilna i otporna na habanje, što omogućava dugotrajnu upotrebu. Dodatne funkcionalnosti uključuju prskalice ili mlaznice sa različitim režimima prskanja, što vam omogućava da prilagodite jačinu vodenog mlaza i raspodelu vode prema potrebama biljaka.

#8 Vrtni viljuškar

Vrtni viljuškar je koristan alat za okretanje i rastresanje komposta. Ovaj alat je obično opremljen sa nekoliko oštrih viljušaka koje možete zabiti u kompostnu hrpu. Okretanjem i rastresanjem komposta, viljuškar promoviše cirkulaciju vazduha i razgradnju organskog materijala.

To rezultira stvaranjem bogatog i hranljivog humusa koji se može koristiti kao prirodno đubrivo za biljke u dvorištu.

#9 Baštenska kolica

Baštenska kolica su izuzetno praktična za prenos teških materijala u dvorištu. Bilo da se radi o zemlji, šljunku, cveću ili drugim vrstama materijala, kolica vam omogućavaju da lakše prenesete teret bez naprezanja leđa i zglobova.

Ovi alati obično imaju čvrstu konstrukciju sa točkovima koji omogućavaju lako kretanje po neravnim površinama. Takođe su opremljena ručkom koja vam omogućava da ih gurate ili vlačite po dvorištu.

#10 Baštenske rukavice

Baštenske rukavice su neophodne za zaštitu ruku tokom rada u dvorištu. One pružaju zaštitu od ogrebotina, uboda insekata i kontakta sa otrovnim biljkama poput koprive ili bršljena.

Rukavice takođe pružaju bolji hvat pri rukovanju alatima i smanjuju rizik od povreda prilikom rada sa oštrim predmetima. Važno je odabrati rukavice napravljene od kvalitetnih materijala koji su otporni na prodiranje trnja i imaju dobru ventilaciju kako biste održali ruke suvim i udobnim tokom rada.

Pravilan izbor alata može značajno olakšati održavanje i uređenje dvorišta. Odabirom ovih alata, vaše dvorište će uvek izgledati sjajno i negovano!

Nastavite da čitate naš sajt za još korisnih saveta i najsvežijih informacija!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime