Nekoliko korisnih saveta za kupovinu školske opreme

0
deca-ranac
Pixabay.com

Dok mališani uživaju na raspustu, kako se približava septembar, kupovina školskog pribora i opreme postaje prioritet za mnoge roditelje i učenike. To je ključni deo pripreme za predstojeću školsku godinu i nove uspehe u školi. Međutim, obilje opcija i različitih proizvoda na tržištu mogu delovati zbunjujuće i otežati posao prilikom odabira, pogotovo kada su u pitanju đaci pravaci. 

Uz pažljivo planiranje i prave informacije, možete osigurati da vaše dete dobije sve što mu je potrebno za kvalitetno i ugodno školovanje. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u odabiru opreme za školu. 

Napravite spisak potrebnih stvari

Kada se pripremate za kupovinu školske opreme i pribora, veoma je važno da prvo napravite spisak svih neophodnih stvari. Ovaj korak će vam pomoći da se bolje organizujete, ali i da izbegnete mogućnost da nešto zaboravite

Prvo razmislite o svakodnevnim potrebama deteta. Olovke, sveske i pernice su nešto osnovno, ali isto tako verovatno će vašem đaku biti potreban nov ranac, ako polazi u prvi razred, sigurno. Ono na šta treba da bacite akcenat je kvalitet izrade, a posebno to kako će ranac uticati na kičmu deteta. Svedoci smo da je sve više knjiga za decu mlađeg uzrasta koje su obavezne po nastavnom planu, pa će ranac detetu bez ikakve sumnje biti pretežak. Zato vaš izbor treba da budu anatomski rančevi za djake prvake. Oni će omogućiti pravilno držanje kičme deteta koje se još uvek razvija. 

dečak-ranac-učenik
Pexels.com

Nakon što sastavite spisak svega što će vašem detetu biti potrebno svakoga dana u školi, proverite da li učitelj odnosno nastavnici imaju neke specifične zahteve, dodatni udžbenik ili pribor koji će biti potreban vašem detetu za narednu školsku godinu. Možda je to veliki atlas sveta za geografiju ili neki drugi priručnik koji ne ulazi u standardan paket udžbenika. Na kraju, možda ćete želeti da vašem detetu kupite tablet ili laptop, ako smatrate da će mu to pomoći u učenju.

Sa pravljenjem spiska počnite što ranije jer se može dogoditi da nešto zaboravite, pa ćete imati dovoljno vremena da zaboravljeni pribor naknadno dodate na listu.

Odredite budžet

Postavljanje budžeta je još jedan od ključnih koraka prilikom bilo koje veće kupovine, pa tako i kada je u pitanju školska oprema. Ograničavanje troškova na unapred određen iznos će pomoći da izbegnete nepotrebno rasipanje novca i kupovinu nepotrebnih stvari. 

Kako biste što preciznije odredili budžet za kupovinu školske opreme, ako ste već imali iskustva, analizirajte prethodnu godinu. Razmislite o tome da li je bilo nepotrebnih i neiskorišćenih predmeta koje ste kupili. Definišite prioritete. Odredite šta je to zaista neophodno vašem detetu. Recimo, kvalitetan ranac koji će pružiti potrebnu podršku kičmi vašeg đaka je svakako prioritet u odnosu na pernicu sa nekim posebnim ukrasima. Važno je da ranac bude dobar i kvalitetan, a pernica može da bude i manje kvalitetna.  

Takođe, uvek dobra opcija je i da istražite cene pre nego što krenete u kupovinu. Uporedite ponude jer često se može dogoditi da isti proizvodi u različitim prodavnicama imaju cenu koja se razlikuje i do 10 ili 15%.

Kvalitet je važan

Kvalitet je važan faktor koji uvek trebate uzeti u obzir kada kupujete ne sam opremu za školu, već bilo šta. Ne samo da će vašem detetu kvalitetna školska oprema trajati duže, već će pružiti i bolje performanse, udobnost i funkcionalnost vašem đaku. Baš kao i kada kupujete obuću, što kvalitetnija to bolja. 

Kvalitetna školska oprema je izrađena od boljih materijala, ima čvršće šavove i spojeve. To znači da će biti izdržljivija i otpornija na svakodnevno habanje i udarce. Takođe, ona je često i dosta funkcionalnija. Takvi ranci, na primer, imaju više pregrada i džepova sa strane tako da dete lepo i pregledno može odvojiti svoje stvari po predmetima ili po školskim i domaćim sveskama.

nazad-u-školu-ranac
Pexels.com

Isti je slučaj i kada kupujete radnu stolicu ili sto za vašeg đaka. Dobro pogledajte da li ergonomski odgovara detetu. Neka stolica obavezno bude podesiva po visini i da ima dobar oslonac za leđa kako biste kod vašeg deteta podsticali pravilno sedenje. Kada je u pitanju sto, važno je da on bude odgovarajuće visine ali i da ima dovoljno prostora da se odlože stalak sa olovkama i knjige.

Probajte ako ste u mogućnosti, da ne štedite na kvalitetu stvari koje kupujete. Na kraju, gledajte i na duge staze. Ponekad je bolje kupiti deci skuplji školski pribor koji će trajati više godina nego neki jeftiniji koji neće biti čitav ni jednu.

Uključite dete u proces kupovine školske opreme

Uključivanje deteta u proces kupovine opreme i pribora može biti veoma korisno. Ne samo da će mu omogućiti da izrazi svoje mišljenje već ćete mu dati i osećaj odgovornosti i motivaciju za početak nove školske godine i postizanje boljeg uspeha

Razgovarajte sa detetom o školskoj opremi. Pitajte ga koje stvari misli da su mu neophodne i ako se odluči za nešto što vi mislite da nije dobar izbor, obavezno mu obrazložite vaše mišljenje. Ukoliko dete ne vidi razliku u kvalitetu, što je često slučaj, onda mu barem dozvolite da izabere boju ili dizajn koji mu se dopada. To će mu dati osećaj samostalnosti i uključenosti u proces. 

Naravno, postavite granice u kojima može da bira. Kako sa finansijske strane tako i kada je u pitanju funkcionalnost i kvalitet. Na taj način ćete mu pomoći da razvije odgovornost i razumevanje za važnost racionalnog trošenja odnosno pravilnog upravljanja novcem. 

Prateći ove praktične savete, možete napraviti pametan izbor pri kupovini školske opreme. Bitno je fokusirati se na funkcionalnost, kvalitet i potrebe deteta kako biste mu obezbedili opremu koje će mu omogućiti lepo školsko iskustvo. Krenite na vreme sa pripremom i planiranjem, jer je to najbolji način da prođete jeftinije, odabere kvalitetne stvari i ne zaboravite neku od stavki.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime