Porodični budžet: Planiranjem troškova do uštede

0
Pexels.com

Brz život i porast cena kojem svedočimo dodatno stavljaju akcenat na pitanje kako da organizujemo svoje prihode i rashode ne bismo li otvorili mogućnost uštede i poboljšali kvalitet svog svakodnevnog života. Put ka uštedi je naročito izazovan kada je u pitanju porodica koja broji više članova, budući da ovo znači i da postoji više troškova, koji variraju u zavisnosti od uzrasta dece i brojnih drugih okolnosti. U tekstu koji sledi ćemo se baviti načinima na koje planiranje različitih troškova i uspostavljanje balansa između potreba, želja i mogućnosti može dovesti do boljitka na materijalnom planu.

Planiranje nabavki na nedeljnom i mesečnom nivou

Ne bismo li doprineli svom porodičnom životu, trebalo bi na prvom  mestu da se pozabavimo troškovima koje ne možemo da izbegnemo, odnosno njihovim prilagođavanjem realnim potrebama domaćinstva. Impulsivne kupovine i nabavke u hodu neizostavno povećavaju troškove i ne bismo li izbegli nepotrebnu potrošnju u ovom kontekstu, važno je da planiramo svoje nabavke. Nabavke se mogu planirati na mesečnom ili nedeljnom nivou i ovo zavisi od naše oranizacije, dinamike života u našem domaćistvu i redovnih obaveza. Kada je u pitanju nabavka hrane, naisplativije je da ovu kupovinu obavljamo na nedeljnom nivou, ne bismo li lakše procenili svoje potrebe i izbegli bacanje neutrošenih namirnica. Što se tiče kućne hemije i sredstava za ličnu higijenu, porodice bi mogle ove kupovine da planiraju na mesečnom nivou, budući da ne govorimo o proizvodima sa kratkim rokom trajanja, niti o proizvodima koji se brzo svakodnevno troše, kao što je to slučaj sa namirnicama. Planiranje svake nabavke bi trebalo da podrazumeva pisanu listu artikala koji su nam potrebni, a ne bi li sastavljanje ove liste bilo svrsishodno, važno je da je se držimo prilikom kupovine. Iako se kupovina većih pakovanja čini na prvi mah isplativim potezom, ovo uglavnom nije slučaj kada su namirnice u pitanju i dolazi do bacanja istih, jer nismo uspeli da ih upotrebimo u roku njihovog trajanja. Naročito za porodice koje žive u većim gradovima, gde je tempo života po pravilu brži, a namirnice se ne mogu uzgajati za sopstvene potrebe, važno je da pratimo ponude marketa, akcije i popuste, te da preusmerimo nabavke ka najpovoljnijim ponudama.

Planiranje i priprema obroka

Pod ruku sa planiranjem namirnica dolazi i pitanje planiranja obroka. Ukoliko smo zauzeti povodom svakodnevnih obaveza i zaposlenja, te ne možemo da pripremamo obroke svakodnevno, dobra ideja je da ih pripremamo unapred.

U zavisnosti od načina na koji smo se opredelili da organizujemo svoj svakodnevni život, obroke možemo da pripremamo veče pre za naredni dan ili vikendom za predstojeću radnu nedelju, ali je takođe dobra ideja da se fokusiramo na kupovinu namirnica za koje nije potreban dug period pripreme i koje mogu lako da se kombinuju. Trošak koji neretko prolazi neprimećeno, a u velikoj meri šteti porodičnom budžetu, jesu upravo brza rešenja za obroke, što je pre svega kupovina brze i gotove hrane. Ukoliko izbacimo ovu naviku, istovremeno ćemo doprineti i svom materijalnom stanju, ali i svome zdravlju.

Naravno, povremeno se možete počastiti porcijom dobre tajlandske hrane ili neke druge omiljene kuhinje. Postarajte se samo da za to napravite plan u svom budžetu.

Rešavanje stambenog pitanja

Rešavanje stambenog pitanja je po pravilu najveći trošak, naročito u ovom trenutku kada tržište nekretnina doživljava procvat i kada se visoka potražnja i visoke cene naizmenično međusobno podstiču na dalji rast. Najtraženiji stanovi za izdavanje u Beogradu i Novom Sadu ujedno podrazumevaju i najviše mesečne troškove. Ovakve stanove u velikim gradovima na tržištu u najvećoj meri održava činjenica da su interesenti vezani za datu lokaciju zbog školovanja ili zaposlenja. U zavisnosti od toga kakve su vaše životne prilike i zbog čega eventualno uzimate stan u gradu u najam, imajte na umu određene načine da prilagodite troškove vašem budžetu. Ukoliko iznajmljujete stan u svrhu školovanja (vašeg ili vašeg deteta), uzmite u obzir deljenje stambenog prostora sa cimerima, što ujedno sobom nosi i deljenje troškova. S druge strane, ukoliko iznajmljujete stan za porodicu i ova solucija nije moguća, razmotrite ponudu u marginalnijim delovima gradova, koja će dobrim saobraćajnim vezama nadomestiti veću udaljenost od vaše kancelarije, a ovo će svakako uticati na nižu vrednost mesečne rente. Kupovina nekretnine, iako veliki trošak, predstavlja isplativije rešenje. Pri razmatranju nekretnina za kupovinu, imajte na umu da je kompromis u domenu lokacije najbolji način da se prilagodite određenom budžetu. S druge strane, ukoliko kuća u prigradskom naselju ili selu nije rešenje koje može da odgovori na vaše potrebe, uzmite u obzir kupovinu stana u izgradnji ili razmotrite novoizgrađene nekretnine koje vam mogu doneti povrat PDV-a, ukoliko ranije niste bili vlasnik.

Obnavljanje gaderobera i kupovina tehnike

Pored toga što na naš porodični budžet utiču redovni troškovi poput režija, namirnica, sredstava za higijenu i kućne hemije, ne smemo da zaboravimo na kupovinu odeće, obuće i tehnike. Ove kupovine mogu biti manje ili više učestale, u zavisnosti od naših izbora. Zamka u koju mnogi od nas upadaju jeste kupovina jeftinih artikala, u cilju uštede. Kada su ove stavke u pitanju, važno je da imamo na umu da jeftino nije isto što i povoljno, te kupovina određenih artikala po ceni koja je niska u odnosu na prosečnu tržišnu vrednost istih zapravo ne utiče dobro na naš budžet. Razlog ovome je činjenica da niska cena odeće i tehnike uglavnom podrazumeva i niži kvalitet (ukoliko ne govorimo o nižoj ceni koja je uslovljena činjenicom da je u pitanju domaća proizvodnja). Kupujući kvalitetnu odeću, naš inicijalni trošak je inaizgled viši, ali mi ostvarujemo uštedu na duže staze, jer ćemo koristiti ove predmete duže i nećemo imati potrebe da ih zamenjujemo novima. Kada kupujemo tehniku, vlo je važno da prethodno analiziramo ponudu i informišemo se u vezi sa iskustvima onih koji date aparate koriste. Ukoliko kupujemo ove proizvode samo vodeći se niskom cenom, velike su šanse da ćemo ubrzo morati da ponovimo ovu kupovinu i samim time potrošimo više novca no što bismo potrošili da smo od samog početka izdvojili sumu koja odgovara realnoj tržišnoj ceni kvalitetnog proizvoda koji će služiti svojoj svrsi dovoljno dugo.

Dodatni izdaci i planiranje budžeta

Prilikom planiranja budžeta vrlo je važno da imamo u vidu i dodatne izdatke ne bismo li dobili jasnu sliku svojih troškova i mogli da izbalansiramo svoje prihode i rashode. Svakodnevni život sobom nosi mnogo neplaniranih izdataka ili povremenih trošaka koje zanemarijumo, fokusirajući se samo na ono što je uobičajeno i neizostavno. Eventualni troškovi zdravstvene nege članova domaćinstva, troškovi koje imamo prilikom izlazaka i druženja, rođendanski pokloni i tome slično bi trebalo da budu uključeni u naš finansijski plan na mesečnom nivou. Dok stavljate na papir svoje izdatke i razmatrate načine na koje biste mogli da ostvarite uštedu, nemojte zaboravljati na sve ove usputne i dodatne aktivnosti i potrebe, te odvojite jednu sekciju svog plana za njih. Ukoliko svakog meseca izdvojite određenu sumu za ovu svrhu osećaćete se sigurnije i istovremeno ćete imati jasniju sliku svojih troškova, te se nećete pitati na kraju svakog meseca na šta je zapravo vaš novac otišao.

Planiranje porodičnog budžeta nije lak i jednostavan zadatak. Ukoliko pristupite temeljno analizi i planiranju svojih izdataka, moći ćete da ih uskladite sa svojim prihodima i eventualno ostvarite određenu uštedu na kraju meseca. Iako su vremena u kojima živimo zaista izazovna u ovom kontekstu, ovakav pristup finansijama neizostavno daje rezultate i naposletku ćete moći da ostvarite izvesnu sigurnost na materijalnom planu kojoj svako od nas teži. Ukoliko vaši rashodi značajno premašuju vaše prihode, ovakvim pristupom ćete navesti sebe da načinite određen korake ka promeni datog stanja, za koje bez stvaranja realne slike svoje finansijske situacije možda niste bili svesni da su neophodni.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime