Nivo jezera Ćelije u blagom porastu

0

Kako se snežne padavine otopavaju tako je i nivo jezera Ćelije u blagom porasatu, ali je to, kako ističu u JKP ,,Vodovod Kruševac,, u granicama normale za ovo doba godine.

Direktor ovog preduzeća Milutin Tasić napominje da stručne ekipe neprestano prate nivo akumulacije koji je danas na koti 277, 24 što predstavlja nivo normalnog uspora.

Iz dve pritoke Rasine i Blatašnice trenutno se u jezero uliva oko 26 kubika vode a isto toliko se ispušta, kazao je direktor Tasić.

Prema njegovim rečima konstantno se vrši i monitoring kvaliteta sirove vode, mesečno se uzima 35 uzoraka na 3 lokacije a uzorkuje se i voda iz obe pritoke.

U pogledu kontrole finalne vode, kruševački Zavod za javno zdravlje, prošlog meseca je uzeo blizu 180 uzoraka kod kojih je potvrđena hemijska i mikrobiološka ispravnost, što su pokazale i analize laboratorija u Fabrici vode u Majdevu, odakle protok prema gradu i krajnjim potrošačima ovih dana iznosi 300 litara u sekundi kvalitetne vode za piće.

Inače, procene su da akumulacija u kojoj trenutno ima oko 40 miliona kubika vode može da primi još oko 20 miliona kubika, što predstavlja uobičajen opseg u ovom periodu .

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime