Nova cena minimalnog rada biće 47.154 dinara

0

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca nisu postigli dogovor o minimalcu za 2024. godinu, koja bi bila izjednačena sa vrednošću

Očekuje se da će Vlada potvrditi njen predlog da minimalac sa 40.000, koliko je ove godine, bude povećan na 47.154 dinara.
Prema Zakonu o radu, kada se ne postigne saglasnost između socijalnih partnera, procenat povećanja minimalne zarade određuje Vlada Srbije, najkasnije do 15. septembra, a sednica Vlade je zakazana za 14. septembar.

minimalne potrošačke korpe.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Goran Milić rekao je posle sednice SES-a za Betu da je ministar finansija Siniša Mali na sednici rekao da su parametri na osnovu kojih je Ministarstvo radilo analizu o povećanju minimalca “opravdani”.
“Mi smatramo da su naši zahtevi realni jer je majska potrošačka korpa koštala skoro 52.000 dinara, a troškovi minimalne korpe namirnica znatno će porasti do januara sledeće godine”, rekao je Milić. 
SSSS i UGS “Nezavisnost” su na dosadašnjim pregovorima tražili da se realizuje zaključak SES-a iz 2018. po kome bi vrednost minimalne potrošačke korpe trebalo da se izjednači sa vrednošću minimalne zarade krajem 2021. godine, ali je zbog pandemije korona virusa ministar finansija Siniša Mali tada rekao da se to odlaže do kraja 2023. godine.
Ti sindikati imaju jedinstven stav i predlagali su na pregovorima da se povećanje minimalne zarade poveća do iznosa minimalne potrošačke korpe, koja je u maju koštala 57.754 dinara, u “dva koraka”, od septembra ove godine za deset odsto, a od januara za 20 odsto.
Predlog Ministarstva finansija je da minimalac za 2024. godinu iznosi 47.154 dinara, što je povećanje od 17,8 odsto.
Predstavnici Ministarstva finansija su predložili i da se poslodavcima u 2024. zbog rasta minimalca poveća neoporezivi deo zarade sa 21.000 na 25.000 dinara.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime