Nove tehnologije proizvodnje vina stižu u Toplicu

0

Toplički vinogradari su rešili da vrate Toplici nekadašnje epitete najpoznatijeg vinogradarskog kraja. Udruženje vinogradara Toplica” organizovalo je predavanje na kom je direktor Centra za vinogradarstvo i vinarstvo iz Niša Miloš Ristić govorio o novim tehnologijama proizvodnje vina.

Da bi se opstalo na tržištu neophodno je da se promeni tehnologija proizvodnje grožđa i vina, rekao je Ristić.

– Da bi se dobilo kvalitetno vino neophodno je da se urade mnogi poslovi. Bez dobrog i kvalitetnog grožđa, sudova, muljanja, bačvi i skladišnog prostora nema ni kvalitetnog vina, rekao je Ristić.

Između ostalog, on je govrio i o značaju dizajna i marketinga, o razlikama u proizvodnji crnog i belog vina, kao i o značaju upisivanja vinogradara u vinogradarski registar.

– Vinogradari koji imaju više od 10 ari pod  vinovom lozom i koji žele da se bave prometom vina dužni su da se upišu u vinogradarski registar. Dugoročno gledano to je u interu i malih individualnih vinogradara, a ne samo postojećih većih vinogradarskih privatnih firmi, izjavio je on.

Na predavanju su bili prisutni vinogradari iz Potočića, Reljinca, Sokolice, Velike Plane, Bresničića i drugih prokupačkih sela.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime