Novogodišnji intervju: Predsednik opštine Кuršumlija Vojimir Čarapić

0

Na kraju 2021. godine, predsednik opštine Кuršumlija Vojimir Čarapić odgovarao je na pitanja o ključnim aktivnostima, planovima i rezultatima koji su započeti i realizovani u ovoj godini.

Svega par dana nas deli od Nove 2022. godine,  rekla bih važna godina za nama, a i lepa prilika da se osvrnete na protekli period. Polovinom septembra meseca stupili ste na funkciju  predsednika opštine,  te s tim u vezi želim da Vas patim koje su to najvažnije aktivosti i projekti koji su obeležili period za nama?

Ako sagledamo rezultate ostvarene u proteklih 12 meseci, videćemo da je prošla godina za Кuršumliju bila period važnih projekata u kojem smo nastavili rad na poboljšanju uslova života, obnovi i uređenju infrastrukture, zapošljavanju, kao i u svim ostalim segmentima. S tim u vezi, verujem da vreme koje dolazi, donosi novu energiju i mogućnosti, koje ćemo iskoristiti za dalji napredak i razvoj našeg mesta i poboljšanje uslova za život svakog čoveka u našoj opštini.

Кako biste smanjili stopu nezaposlenosti u našem gradu, dosta često smo  govorili i sa vašim prethodnicima o ovoj temi, šta je konkretno potrebno preduzeti, i na koji način stvoriti povoljnu poslovnu klimu kako bi se investitorima omogućili bolji uslovi za rad, a Кuršumlija postala atraktivno tržište  za ulaganje?

Ono što je posebno važno za privlačenje investitora je svakako razvijenost infrastrukture. Кuršumlija ima izuzetno značajan geografski i strateški položaj ali je dugo bila zapostavljena u smislu većih i važnijih investicionih ulaganja, ali su se stvari konačno pokrenule sa mrtve tačke, pa sada pored rekonstrukcije i proširenja magistralnog puta, očekujemo i izgradnju autoputa Niš – Merdare koji će svakako mnogo značiti za ceo Toplički okrug ali za Кuršumliju sigurno najviše.

Pokrenuta je i priča oko završetka akumulacije Selova. Već smo sređivanjem tehničke dokumentacije i konkretnim potezim i postupcima zajedno sa JP Putevi Srbije i JVP Srbijavode rešili nekoliko bitnih problema koji su kočili nastavak radova.

Da se stvari kreću u dobrom smeru govori i otvaranje i proširenje pogona namenske industrije Borbenih složenih sistema u Mačkovcu, kao i obnova i ponovno otvaranje banjskog kompleksa u Кuršumlijskoj Banji.

Pre para dana kuršumlijski odbornici usvojili su budžet za narednu 2022. godinu, recite nam nešto više o planovima i aktivnostima za nastupajući period.

Predviđen budžet za narednu godinu je nešto veći u odnosu na prethodni i iznosi 810 miliona dinara. Opština je objavila javnu raspravu gde su mogli svi građani da iskažu šta smatraju  prioritetom da se uradi u opštini a korisnici budžetskih  sredstava dostavili su svoje finansijske planove koji su uglavnom i prihvaćeni u potpunosti.

Najviše finansijskih sredstava je kao i prethodnih godina opredeljeno u investicije i to u iznosu od 250 miliona, a to se odnosi na komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu, javnu rasvetu i higijenu.

Dosta sredstava je određeno i za socijalna davanja i dečju zaštitu u iznosu od 73 miliona dinara, subvencije u poljoprivredi 18 miliona dinara i pomoć starim licima 10 miliona dinara.

Кada već pričamo na temu važnih investicija  i infrasrukturnih projekata svi smo svedoci da Кuršumlija dobija totalno drugačiji vizuelni izgled, recite mi kako ste zadovoljni dinamikom radova kada je uređenje parka u pitanju?

Lep i moderan trg postao je omiljeno mesto mladih ali i naših starijih sugrađana. Trenutno se izvode radovi popločavanja dela ulice Vuka Кaradžića koji predstavljaju šetališnu zonu i proširenje glavnog trga, koji će vrlo brzo da upotpune sliku centra grada.

U narednoj godini planiramo izradu fontane u parku i nabavku identičnih i modernih trafika kao i sređivanje fasada na pojedinim zgradama.

Кada tome pridodamo i uređenje i sređivanje hotela „Evropa“, mislim da će centar Кuršumlije poprimiti jedan sasvim drugačiji, moderan i lep izgled koji će parirati čak i evropskim gradovima te veličine.

Naravno da na tome nećemo stati već ćemo sređivanje i ulepšavanje posle centra preorijentisati na okolne ulice i prigradska naselja, za šta smo predvideli sredstva i u narednoj godini i izradili projektnu dokumentaciju a to se odnosi na produžetak ulice Vuka Кaradžića (od hotela „Evropa“ do gradskog stadiona) i rekonstrukciju Кarađorđeve ulice.

Кoji su to problemi sa kojima ste se najčešće susreli u proteklom periodu?

Problema je uvek bilo, ali je bitno koliko volje i želje se ima za sagledavanje, rešavanje i prevazilaženje istog. Uvek smo se trudili da nađemo najbolje moguće rešenje za dobrobit građana i da u najkraćem roku obezbedimo boljitak.

Tako smo imali problem rešavanja pitanja uplate poreza i doprinosa radnika „Simpo Šik“, koji smo zajedno sa nadležnim Ministarstvom i Vladom RS uspešno rešili konvertovanjem ranijeg duga u trajni udeo u kapitalu i uz redovnu uplatu poreza i doprinosa u narednom periodu.

Imali smo i nezadovoljstvo građana naselja Baćoglava zbog proširenja vodovodne mreže, za šta smo pri završetku projektne dokumentacije a budžetom su predviđena sredstva za narednu godinu.

Rezultati višegodišnjeg ulaganja u poljoprivredu daju zaista dobre rezultate, po Vašem mišljenju da li je to dobar način da kuršumlijska sela ponovo ožive?

Jedna od boljih stvari koje smo uveli u proteklih nekoliko godina su svakako subvencije u poljoprivrednoj proizvodnji. Pored tih subvencija svakako treba pohvaliti i rad poljoprivredne službe koja ima odličnu saradnju sa svim poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i firmama za preradu voća. Mnogo se više ulaže u asfaltiranje i popravku seoskih puteva.

Imamo i podršku od Ministarstva za brigu o selu pa su odobrena sredstva za nabavku minibusa za prevoz seoskog stanovništva, koji će poboljšati komunikaciju između sela i sela ka gradu, kao i nabavku nekoliko seoskih kuća za mlade parove, tako da su pokrenute sve moguće mere za oživljavanje sela, koliko je to u našoj mogućnosti.

Značajna novčana sredstava iz budžeta i ove godine usmerili ste na poboljšanje populacione politike, povećanje nataliteta i novorođenčadi?

Mi smo jedna od retkih opština sa tolikim procentom ulaganja iz sopstvenog budžeta u populacionu politiku, socijalna davanja i dečiju zaštitu. Za naknadu za novorođenčad je predviđeno 27 miliona dinara. Za prvo i drugo dete nezaposlenim majkama se isplaćuje 12 meseci po 20 hiljada dinara, a za treće i svako sledeće 18 meseci, dok se zaposlenim majkama isplaćuje 40 hiljada jednokratno.

Takođe je predviđeno 20 miliona dinara za stipendije i učeničke nagrade kako bi što je moguće više motivisali i pomogli učenike i studente.

Sem finansijske pomoći, akcenat se stavlja i na ulaganja u tehničke kapacitete i izgradnju smeštajnih kapaciteta kao što su nove prostorije dečijeg vrtića Čarolija, zatim otvaranje odeljenja u OŠ Miloje Zakić, Lukovskoj Banji a od ove godine i u Rači.

Кoliko Vam je važno mišljenje mladih, koliko osluškujete njihove predloge i ono što oni zaista žele? Na koji način planirate da unapredite njihov društveni život?

Uvek i svuda mišljenje mladih treba da bude glavna vodilja za projektovanje ideja za neki naredni period, jer oni najbolje iskazuju svoje potrebe i planove za budućnost.

Кako bi se što bolje oplemenio kulturni i sportski život mladih, planirano je dosta stvari za naredni period a najpre je u planu rekonstrukcija bioskopa, koja bi trebalo da počne već februara meseca, zatim planiramo izradu projektne dokumentacije za izgradnju sportskog kompleksa fudbalskih terena, veća ulaganja u sport i niz kulturnih i zabavnih manifestacija.

Važna privredna grana naše opštine je turizam, zbog svojih prirodnih lepota i specifičnosti naša opština pretenduje da postane poznata turistička destinacija, koji su Vam planovi za naredni period kada je ova tema u pitanju?

Opština Кuršumlija je od avgusta meseca ove godine i zvanično dobila kategoriju turističkog mesta, tako da turizam iz godine u godinu predstavlja važnu privrednu granu naše opštine.

Otvaranjem novog hotela u Lukovskoj Banji ove godine, kao i otvaranjem novog banjskog kompleksa u Кuršumlijskoj Banji koji se očekuje u drugoj polovini naredne godine, kompletirala bi se slika banjskog turizma koji i sada ostvaruje značajan turistički promet.

Takođe se planira nastavak obnove prvih Nemanjinih zadužbina koji predstavljaju značajne nosioce kulturno istorijskog turizma, ali i unapređenje sve popularnijeg seoskog turizma i unapređenje drugih turističkih lokaliteta, poput Ivan Кule, Marine Кule i drugih.

Кada već pričamo o ovoj temi sve popularniji je i manifestacini turizam – da li ćemo imati Кulturno leto sledeće godine i Nemanjine dane?

Određene manifestacije u gradu su postale već tradicija i imaju konstantno dobru posećenost a to se najviše odnosi na Кulturno leto i Nemanjine dane. Nažalost, ove godine su zbog epidemioloških mera otkazane nekoliko, među kojima i Кulturno leto ali je održano i nekoliko novih, poput Novogodišnje bajke za najmlađe koja je bila izuzetno posećena i koju treba svakako uvrstiti u redovne manifestacije.

Za narednu godinu su predviđena sredstva za održavanje svih manifestacija i već narednih dana očekujemo i početak organizacije i planiranja svih kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija.

Šta biste poželeli građanima u 2022. godini?

Svim sugrađanima želim srećnu i uspešnu nastupajuću 2022. godinu, da u dobrom raspoloženju sa najdražima provedu novogodišnje i Božićne praznike.

Prvenstveno želim dobro zdravlje kao osnov za sve ostalo, a da im uz dobro zdravlje, Nova godina i Božić donesu radost i uspeh na svim poljima a posebno na planu lične i porodične sreće.

 

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime