Novogodišnji običaji – sve što treba da znate

0
case-sampanjac-ukrasi-zvonce
Pexels.com

Kada smo bili mali, Novoj godini smo se radovali zbog Deda Mraza i poklona koje on donosi ukoliko smo bili dovoljno dobri i slušali roditelje. Nešto kasnije, jedva smo čekali novogodišnju noć kako bismo je proveli sa najdražim ljudima u nezaboravnoj atmosferi. 

A samo ponekad, to iščekivanje je bilo zbog one dobro dobro poznate izreke “Nova godina, novi početak” u nameri da kada sat otkuca ponoć, promenimo sve stvari u našem životu kojima nismo zadovoljni.

Kako bilo, ono što je sigurno – novogodišnja euforija je neizbežna iz ovog ili iz onog razloga, koliko god godina da imate.

Nova godina sa sobom donosi i verovanja i običaje koji se razlikuju od naroda do naroda, a u nastavku teksta vam donosimo neke od najpoznatijih na našim prostorima.

Novogodišnja noć – doček Nove godine

Doček Nove godine predstavlja jedan od najvažnijih događaja u svetu, a u zavisnosti od kulture i naroda koji je u pitanju zavisi datum na koji ova noć pada. U Ipak u većini kultura ta noć je 31. decembara. Iako je po Julijanskom kalendaru Nova godina 14. januara – kod nas se danas slave obe Nove godine.

Međutim, iako je Nova godina 31. decembra, novogodišnja euforija počinje mnogo ranije. Planiranje i pripreme za proslavu počinju i po mesec, dva unapred, a pored same novogodišnje noći, organizuju se slavlja i 1. januara. Kada je u pitanju repriza Nove godine Beograd nudi najviše ponuda – od restorana i kafića, preko brojnih pabova pa sve do klubova i kafana za one koji vole provod do zore.

Svoja mesta ljudi rezervišu na vreme, kako bi bili sigurni da će Novu godinu provesti sa bliskim ljudima, uživajući i slušajući svoje omiljene pevače.

Novogodišnji običaji i verovanja na našim prostorima

Postoje različita verovanja i običaji koji su još od davnina zastupljeni na našim prostorima. Jedno od njih je i verovanje da novogodišnja trpeza mora biti bogata i da se na njoj moraju naći brojni specijaliteti. Ukoliko ispoštujete ovaj običaj, veruje se da tokom naredne godine nećete biti gladni.

Takođe, postoji verovanje da nije dobro ulaziti u narednu godinu sa dugovima i da bi ih pre Nove godine trebalo isplatiti, kao i da 31. decembra ne bi trebalo iznositi ništa iz kuće kako ne bi imali novčane poteškoće naredne godine. U ponoć novčanik treba da vam bude pun nova kako bi bio pun tokom cele godine.

Za vreme praznika, treba biti u dobrim odnosima sa članovima porodice, a ako dođe do svađe ili rasprave u novogodišnjoj noći – biće je i tokom naredne godine. U ponoć se treba poljubiti sa dragim osobama, kako biste se slagali i bili bliski u novoj godini.

Neka od  manje poznatih verovanja, je da ćete naredne godine imati sreće, ako prva osoba koja uđe u vaš dom bude visok i tamnokosi muškarac. Takođe, kada su u pitanju poslovi, sa njima treba biti umeren, kako bi tokom godine imali posla, ali kako ga ne bi bilo previše. Pranje veša treba preskočiti prvog januara, jer to može da utiče na zdravlje svih ukućana.

Crvena boja donosi sreću

Do sada ste sigurno čuli, a možda i praktikovali, da za novogodišnju noć treba imati na sebi nešto u crvenoj boji. Međutim, da li znate zašto je to tako?

Tradicija nošenja crvene boje nastala je u srednjem veku, a i dan danas se smatra da ova boja donosi sreću. U to vreme crvena boja bila je simbol đavola i veštica i bila je zabranjeno nosti odeču u ovoj boji. Međutim, ovo nije sprečilo ljude koji su je smatrali simbolom ljubavi da pronađu način da nose crvenu boju, pa su tako nosili crveni donji veš.

Verovanje da crvena voja donosi sreću dovelo je do toga da u novogodišnjoj noći treba da na sebi imate nešto crveno. To može biti neki komad odeće, a ukoliko niste ljubitelj ove boje možete se odlučiti za crveni donji veš ili sitne i neupadnjive detalje kao što su nakit, torbica, kaiš ili neki drugi aksesoar.

Iako crvena boja donosi sreću, posebno verovanje postoji za nošenje crvenog veša – ukoliko u novogodišnjoj noći nosite donji veš u crvenoj boji imaćete sreće u ljubavi tokom cele godine!

A koji su novogodišnji običaji u drugim narodima?

Iako su glavni običaji – proslava, kićenje jelke, pokloni i novogodišnji vatromet isti za većinu ljudi, ostali običaji se razlikuju od naroda do naroda i predela sa kojih dolaze.

U Australiji, Mađarskoj i Portugalu, kao i u Srbiji za Novu godinu se jede prasetina, jer svinje predstavljaju simbol uspeha i napredovanja. U Grčkoj, Meksiku i Holandiji se prave torte i kolači isključivo u obliku kruga koji simbolizuju da je cela godina zaokružena, a u Španiji se nekoliko minuta pre ponoći jede 12 zrna grožđa.

U Nordijskim zemljama – Švedskoj i Norveškoj, za Novu godinu se pravi sutlijaš u kojem se nalazi 1 sakriven badem, a onaj koji ga pronađe će imati sreću cele godine.

U Brazilu se veruje da bela boja donosi sreću, pa svi dočekuju Novu godinu u ovoj boji. Ona se tradicionalno proslavlja na plaži Kopakabana, na kojoj se u ponoć bacaju cveće i pale sveće.

Kada je u pitanju istočnjačka kultura, Kinezi vrata svojih domova ukrašavaju crvenim trakama, jer veruju da crvena donosi sreću i ljubav, a Japanci poslednji dan u staroj godini provode čisteći svoj dom. 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da ste se bolje upoznali sa novogodišnjim običajima i verovanjima kod nas, ali i širom sveta. 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime