O starima i nemoćnima u Kuršumliji ima ko da brine

0

Na teritoriji kuršumlijske opštine sve više je starih i nemoćnih koji su ostali sami da žive pa im pomoć koju pružaju gerentodomaćice u mnogome olakšava život. Takav je slučaj sa Svetlanom Milosavljević (76) iz kuršumlijskog naselja Pantiće koju redovno obilazi Biserka Kragović, gerentodomaćica koja radi u okviru projekta Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlija.

Starica koja nas dočekuje u svom domu u kuršumlijskom naselju Pantiće teško je pokretna. Kaže da živi sama i da su joj retki gosti uvek dobrodošli da ima sa kim da se ispriča.

– Da nije moje Biserke, ja ne znam šta bi radila. Vidite da se jedva krećem i sa ovim štapom. Ona dođe i počisti, donese mi namirnice i lekove. Bez nje bi mi život bio nepodnošljiv, kaže ova starica.

Ističe da joj je gerentodomaćica koja je obilazi pet dana u nedelji „desna ruka“. Preko nje naruči svu potrebnu hranu i neophodne lekove. S obzirom da se jako teško kreće, i uređenje kuće je na Biserki Kragović koja već četiri godine radi posao gerentodomaćice.

Ovakvih slučajave starih i nemočnih je sve više u kuršumlijskom kraju. Deca odlaze za poslom u druge gradove, a njihovi roditelji ostaju sami.

Marko Filipović, predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom
Marko Filipović, predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom

Predsednik Udruženja osoba sa ivaliditetom Kuršumlija, Marko Filipović kaže da je u okviru projekta koje finansira Opština Kuršumlija, Ministarstvo za rad i boračka pitanja i Nacionalna služba za zapošljavanje uposleno 25 gerentodomaćica koje obilaze 60 starih i nemoćnih, kao i osobe sa invaliditetom kako u samom gradu, tako i u prigradskim naseljima i selima kuršumlijske opštine.

– Veliku zahvalnost dugujemo Opštini Kuršumlija koja u svim ovim projektima aktivno učestvuje i zahvaljujuću tome što su prepoznali da je ovo veliki problem uspevamo da iz godine u godine pružimo potrebnu negu našim suzgrađanima. Mogli ste da se uverite da mnogima od ovih starih ljudi je znatno olakšan život time što o njima brinu obučene gerentodomaćice, objašnjava Filipović

Inače, Udruženje osoba sa invaliditetom je najaktivnije u Kuršumliji i zahvaljujuću njihovom zalaganju i velikoj energiji predsednika Udruženja, Marka Filipovića, samo ove godine je realizovano više projekata pomoći starima i osobama sa invaliditetom na teritoriji opštine koji, zahvaljujući obučenoj i stručnoj radnoj snazi brinu o velikom broju starih i nemoćnih u Kuršumliji i okolini.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime