Obeležen Dan oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu

0

Polaganjem venaca na spomenik Topličanima palim u ratovima 1912-1918. godine i žrtvama narodnog ustanka 1917. i održavanjem naučnog skupa obeležena je godišnjica oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu.

Vence na spomenik položili su delegacije Opštine Prokuplje, Vojske Srbije, Topličkog upravnog okruga, predstavnici Udruženja srpsko-francuskog prijateljstva „General Tranije“, potomaka ratnika 1912-1920. godine, SUBNOR-a, borci ratova od 1990. godine i rezervnih vojnih starešina Prokuplja.

Delegacija Prokuplja na čelu sa predsednikom Opštine Miroljubom Paunovićem položila je vence i na spomen-ploču generala Tranijea u Prokuplju.

Oslobođenje Prokuplja 1918. godine usledilo samo godinu dana nakon izbijanja Topličkog ustanka, primera kolektivnog žrtvovanja i stradanja vojske i civila u borbi za slobodu. On je napomenuo da je u tom ustanku ubijeno 20 hiljada ljudi, mahom civila, nejači, žena, staraca i dece.

– Nakon probijanja Solunskog fronta, jedinice Prve srpske armije pod komandom vojvode Petra Bojovića oslobodile su Prokuplje. Mnogi od oslobodilaca, Topličani, zatekli su puste kuće, u kojima su tokom Topličkog ustanka stradale čitave njihove porodice. Sa srspkom vojskom u oslobođenju Prokuplja učestvovali su i delovi francuske Konjičke brigade, pod komandom generala Ogista Šarla Tranijea, rekao je Paunović.

Na tribini posvećenoj Danu oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu govorili su istoričar-arhivista u Istorijskom arhivu „Toplica“ Dragan Lekić, Miodrag Damnjanović i predsednik Udruženja rezervnih vojnih starešina Sande Petkovski.

U kulturnom delu programa učestvovao je Dečiji hor Doma kulture i učenici OŠ „Milić Rakić Mirko“.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime