Obeležen Dan primirja u Prokuplju

1

Polaganjem venaca na spomenik junacima Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, u Spomen-parku kod Železničke stanice, u Prokuplju je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Vence na spomenik položila je delegacija lokalne samouprave, koju je predvodio zamenik predsednika opštine Miroljub Paunović, Vojske Srbije, načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, Udruženje potomaka ratnika Prokuplja 1912-1920, Udruženje Okružnog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912-1920, Udruženje rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a, Udruženje penzionera Prokuplja, Udruženje invalida rada i predstavnici boraca rata od 1990. do 1999. godine.

– Nakon celog jednog veka, podizanjem spomenika junacima Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, pred kojim danas stojimo i obeležavamo Dan primirja u Velikom ratu, Prokuplje se odužilo ratnicima koji su baš sa ovog mesta krenuli u ratne pohode za slobodu Srbije. Ovde su se rodili toplički junaci, pripadnici „Gvozdenog puka“, koji je bio proglašen za najslavniju, najodlikovaniju i najhrabriju jedinicu, od koje su protivnici strahovali, a mi se i danas njome ponosimo, rekao je Paunović okupljenim delegacijama i mnogobrojnim građanima Prokuplja.

On je istakao da su pripadnici „Gvozdenog puka“ bili hrabri i neustrašivi, i da su sa verom i ljubavlju prema otadžbini dali svoje živote.

– Spomenik junacima topličkog „Gvozdenog puka“ je naš zavet da se njihova imena i junačka dela ne zaborave dokle god svako od nas postoji, i to mora da se pamti i da se ima na umu. Činjenica je da je srpska vojska u oslobodilačkom jurišu, nakon probijanja Solunskog fronta, za samo 46 dana prešla 500 kilometara, jer je za srpskog seljaka-vojnika doći do svoje kuće i svoje Srbije značilo stići do slobode. Srpska vojska je toliko žurila da oslobodi svoju zemlju da su savezničke trupe, koje su bile logistika, ostavile 200 kilometara iza sebe. Oni su jurišali ka svojim domovima, željni svog kućnog praga i svoje rodne grude, rekao je Paunović i naglasio da su se te 1918. godine, napaćene četvorogodišnjim ratom, Toplica i Srbija radovale slobodi.

On je podvukao da je sloboda imala svoju cenu i da je plaćena životima najboljih sinova naše zemlje.

U ime opštine Prokuplje, Paunović se zahvalio svim pojedincima i kolektivima koji su pomogli da se podigne spomenik kako bi se odužili precima.

– Veliki broj je dao svoj doprinos za izgradnju spomenika, što je dokaz da Toplica nije i neće zaboraviti svoje junake. Ali ne samo Toplica, već i cela Srbija, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić i članovima Vlade Srbije, koji su bili sa nama 12. oktobra, da zajedno obeležimo stogodišnjicu oslobođenja Prokuplja u Velikom ratu.

Zamenik predsednika opštine Prokuplje, Miroljub Paunović, naglasio je da je put, kojim je krenula lokalna samouprava, put napretka na privrednom polju, kao i kulturnom, obrazovnom.

– Tri velika zadatka su pred nama. Izgradnja Industrijske zone, završetak zgrade Doma zdravlja, izgradnja auto-puta, i razvoj drugih oblasti znatno će poboljšati život i standard građana Prokuplja. Za ove projekte imamo najveću moguću pomoć Vlade Srbije, rekao je Paunović i podvukao da samo zajedničkim snagama Prokuplje, Toplica i Srbija mogu da idu napred.

U kulturnom delu programa učestvovao je Dečiji hor „Sanjalice“ Doma kulture i učenici OŠ „Nikodije Stojanović Tatko“.

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here