Obeležena 101. godišnjica Topličkog ustanka

0

Polaganjem venaca na spomenik Topličanima palim u ratovima od 1912. do 1918.godine i žrtvama Narodnog ustanka 1917.godine danas je u Prokuplju obeležena 101. godišnjica početka Topličkog ustanka.

Vence na spomenik položio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Negovan Stanković, predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović sa saradnicima, načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović, predstavnici Vojske Srbije , delegacija Udruženja potomaka radnika od 1912. do 1920.godine iz Prokuplja i druge boračke organizacije kao i sveštenstvo crkve Sveti Prokopije.

Držani sekretar Stanković je ovom prilikom rekao da je velika čast obratiti se potomcima slavnih predaka, koji su pre više od sto godina pritisnuti silom osvajača podigli ustanak.

– Čitava Evropa je 1917.godine po prvi put čula da u Srbiji postoji oblast Toplica i Jablanica i da tamo živi hrabar narod koji ne da svoja prezimena, svoj jezik i svoje sinove za bugarsku vojsku.Iako malobrojniji i slabije opremljeni od Austrougarske i Bugarske vojske ustanici su pružili primer vojne taktike,junaštva i borbenosti. Komitski odredi pod komandom Koste Vojinovića-Kosovca oslobodili su Tulare, Medveđu, Bojnik, Lebane i čitav Jablaniči srez, izjavio je Stanković dodavši da je ustanak trajao nešto više od mesec dana i da je zbog toga odmazda nad civilima bila zastrašujuća kao i da je po Austrugarskim podacima,tokom odmazde u Toplici ubijeno oko 20.000 civila.

On je istakao da ovde živi hrabar i nepokolebljiv narod,koji se ne boji jačih ni brojnijih od sebe.

Savladavši otpor ustanika, koji je predvodio oficir Kraljevine Srbije legendarni Kosta Vojinović, okupatori su surovo i zverski ubili na hiljade ljudi i sravnili sa zemljom 55 sela u Toplici.

Ovim ustankom Toplica, Jablanica i Pusta Reka postale su poznate širom sveta.

Simonović je podvukao da će se u toku ove godine izgraditi Spomen park junacima Gvozdenog puta u Prokuplju, najodlikovanojeg puka u istoriji Vojske Srbije kako bi na taj način pokazali poštovanje i zahvalnost našim junačkim precima za sve ono što su nam dali i ostavili.

– Povodom obeležavanje 100-godišnjice Topličkog ustanka prošle godine Prokuplje je bilo centar Srbije. Senima junaka Topličkog ustanka poklonio se državni vrh predvođen tadašnjim premijerom a sadašnjim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a ceremoniji su prisustvovali ambasadori mnogih zemalja i poštovaoci srpskih ratnika iz svih krajeva Srbije, izjavio je Simonović istakavši da smo iz ratova izlazili kao pobednici, ali se često dešavalo da mirnodobske bitke gubimo.

U kulturnom delu programa učestvovao je Dečiji hor Doma kulture„Sanjalice“.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime