Obuka za hranitelje dece bez roditeljskog staranja

0

Na teritoriji Kruševca 167-ro dece smešteno je u 118 hraniteljskih porodica, kazala je direktorka kruševačkog Centra za socijalni rad Slađana Čabrić. Tokom narednog meseca realizovaće se obuka za hranitelje nakon koje polaznici dobijaju licencu za rad koja se obnavlja svake druge godine, naglašava Slađana Čabrić.

Budući hranitelj podnosi potrebnu dokumentaciju kojom dokazuje da je podoban, a stručna služba Centra za Socijalni rad u skladu sa zakonskim okvirima resornog ministarstva donosi odluku o smeštaju deteta u hraniteljsku porodicu.

Hraniteljstvo može da se produži i posle osamnaeste godine starosti, ako dete ima smetnje u psihofizičkom razvoju i nesposobnost da se samo stara o sebi, odnosno ako je na redovnom školovanju do navršene 26. godine.

Hraniteljstvo podrazumeva smeštaj deteta u porodicu koja nije njegova, a hranitelji preuzimaju neposrednu brigu o detetu i imaju dužnost da se staraju o njegovom zdravlju, razvoju, vaspitanju i obrazovanju.

– Hranitelj mora da ima motivaciju i da ima potpunu podršku porodice da bi mogao da razume ulogu hraniteljsku i da bi mogao da primi jedno dete bez roditeljskog staranja u svoju porodicu. To kažem posebno iz razloga što materijalni motivi ne mogu i nisu prihvatljivi da budu motiv da bi neko bio hraniteljska porodica- izjavila je Slađana Čabrić.

Ona ističe da zakonske obaveze podrazumevaju i zdravstveni i materijalni i stambeni status, kao i da se protiv lica ne vode odredjeni postupci, odnosno da nisu lišeni izvesnih prava.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime