Održan koncert Niškog simfonijskog orkestra

0

Prokupačka publika je u bioskopu Toplica uživala u nesvakidašnjem i veličanstvenom koncertu Niškog simfonijskog orkestra. On je održan u organizaciji prokupačkog Doma kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Publika je najpre imala priliku da vidi film o ljudima koji su osnovali ovaj orkestar, njegovim nastupima, uspesima i nagradama, a potom je uživala u domaćim kompozicija dvadesetog veka koji su bili na programu koncerta.

Uz dirigentsku palicu Miroslava Ivankovića, Niški simfonijski orkestar je izveo kompozicije Stanislava Biničkog, Dragane Veličković, Bratislava Zlatkovića i Konstantina Babića.

U bogatoj koncertnoj delatnosti ovaj orkestar je ostvario uspešne turneje u svim većim gradovima Srbije, potom u Rumuniji, Bugarskoj, Austriji, Italiji, Grčkoj, ali i prestonicama bivše Jugoslavije. Nastupao je i na značajnim muzičkim festivalima, među kojima su i Dubrovačke letnje igre, Mokranjčevi dani, Olimpus u Grčkoj, Niške muzičke svečanosti i druge.

Za dosadašnje velike uspehe u svojoj kulturno-umetničkoj misiji, Niški simfonijski orkestar je dobitnik značajnih nagrada i priznanja. Samo neke od njih su Zlatna plaketa Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Zlatna značka Jugoslovenskih horskih svečanosti, nagrada Oslobođenja Grada Niša 1971. godine i najviše priznanje Grada Niša, nagrada „ 11. Januar“ 2013. godine.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime