Održana sednica Skupštine grada Prokuplje

0

Juče je održana sednica Skupštine Grada Prokuplja na kojoj su odbornici usvojili niz značajnih Predloga u cilju boljih uslova života i rada građana Prokuplja.

Govoreći o Predlogu Odluke o otuđenju neizgrađenog gradskog graćevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Prokuplja gradonačelnik Milan Aranđelović je rekao da će se na pomenutoj lokaciji, koja će biti ustupljena investitoru graditi „Stop – šop centar“ na otvorenom, koji će zajedno sa novom zelenom pijacom i trgovinom „Lidl“ koji su u blizini, predstavljati jedan od savremenih tržnih centara u ovom delu Srbije, po ugledu na velike gradove.

“Stop – šop centar prostiraće se na nešto više od 100.000 kvadratnih metara i u njegovom sastavu će biti mnogo trgovina svih proizvođača i svetskih brendova, tako da će građani Prokuplja, a i okolnih mesta, ubuduće tu moći da se snabdevaju i neće morati više da odlaze u druge velike gradove, Niš, Kruševac i Beograd kako bi nešto kvalitetno kupili”, rekao je gradonačelnik Milan Aranđelović.

On je dodao da će „Stop -šop” centar u Prokuplju biti izgrađen u najkraćem mogućem roku, kao i da je planirano da završetak gradnje bude za nekih godinu i po dana.

Skupština je usvojila Odluku o upućivanju Predloga Vladi Republike Srbije o prenosu zemljišta iz javne svojine Republike Srbije u javnu svojinu Grada Prokuplja. Radi se o proširenju i izgradnji parking prostora kod prokupačkog Doma zdravlja za potrebe novog Zdravstvenog centra u izgradnji.

Takođe je usvojena i Odluka o prodaji poslovnog prostora u svojini Grada Prokuplja u kome je gradska Apoteka, kako je rečeno za iznos od 32 miliona dinara.

Odbornici su dali saglasnost i na cenovnik usluga preduzećima koja na osnovu Ugovora sa Gradom Prokupljem na našoj teritoriji vrše otklanjanje posledica na infrastrukturi od elementarnih nepogoda.

Obrazlažući ovu Odluku gradonačelnik Prokuplja je objasnio da se radi o rastu cena materijala i usluga na tržištu i da je potrebno da i cene usluge tih preduzeća budu usklađene sa tim kako ne bi došlo do raskidanja dosadašnje dobre poslovne saradnje tih preduzeća i Grada Prokuplja.

Na dnevnom redu Skupštine našao se i Program podrške i sprovođenja poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Prokuplja za 2023. godine.

U vezi sa tim odbornicima se obratio član Gradskog veća zadušen za poljoprivredu Dejan Tonić rekavši da ovogodišnji budžet Grada Prokuplja namenjen poljoprivredi iznosi 12,5 miliona i da je identičan prošlogodišnjem. Takođe je naglasio da je taj budžet maksimalno iskorišćen i prošle, kao i da će to biti slučaj i ove godine, što je za pohvalu. Takođe je rekao da će se 23. septembra ove godine na teritoriji Grada Prokuplja održati tradicionalni Miholjski susreti sela i pozvao sve poljoprivrednike da se učestvuju u toj manigestaciji. Naglasivši dobru saradnju sa Ministarstvom za poljoprivredu Republike Srbije, Tonić se pohvalio i odličnim rezultatom prokupačke ekipe na seoskim sportskim igrama koja se plasirala na republičko takmičenje koje će se održati od 1. do 3. septembra u Požarevcu.

Na sednici je bilo reči i o Predlogu koji je došao Skupštini Grada da se kupe udžbenici za učenike osnovnih i srednjih škola u Prokuplju. Govoreći o ovome gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je rekao da je predlog na mestu i da niko nema ništa protiv toga ali da je došao kasno i da takovoj jednoj skupštinskoj Odluci mora da predhodi zakonska procedura za koju je potrebno više meseci. Takođe je naveo da to podrazumeva pre svega i procenu potrebnih sredstava koja bi po slobodnoj proceni iznosila više od 80 miliona dinara što bi predstavljalo ogromnu stavku za prokupački budžet.

Gradonačelnik Aranđelović je u vezi sa tim istakao da je Grad Prokuplje u skladu sa svojim mogućnostima uvek pomagao školskoj deci i da su svake godine izdvajana sredstva za kupovinu besplatnih udžbenika učenicima prvog razreda osnovnih škola, kao i za školske rance i pribor.

Skupština je razrešila dužnosti dosadašnjeg v.d. direktora Javnog komunalnog preduzeća „Gradski vodovod” Prokuplje Sašu Stošića, a za novog v.d. direktora tog preduzeća imenovala Radmilu Pešić diplomiranog inženjera mašinstva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime