Održana sednica Skupštine Prokuplja

2

Jedna od najvažnijih danas usvojenih tačaka dnevnog reda zasedanja SO Prokuplje odnosila se na uređenje korita reke Toplice i trajnog rešavanja problema njenog izlivanja i plavljenja romskog naselja Mala Guba.

Kako je već dugi niz godina unazad plavljenje leve obale reke Toplice i Stražavačke reke predstavlja problem broj jedan za lokalnu samoupravu koja velikim naporima u borbi sa stihijom pokušava da odbrani kuće i naselja, Skupština je donela odluku da se to konačno i trajno reši. U tom cilju usvojena je Odluka o izvođenju radova na izgradnji sistema za zaštitu od poplave u romskom naselju Mala Guba.

Sredstva kojima će se urediti priobalje Toplice i Stražavačke reke obezbedila je lokalna samouprava putem Ministarstva za Finanasije Republike Srbije. U cilju trajnog zbrinjavanja romskih porodica čiji su stambeni objekti u poslednjoj poplavi pretrpeli veliku štetu, Skupština je donela odluku da se te porodice isele iz oštećenih kuća i da im se sagradi deset novih stambenih objekata . U tu svrhu će iz državne u opštinsku svojinu biti prevedena jedna katastarska parcela od 44 ari . Kako je rekao predsednik Skupštine Dejan Lazić kuće će biti izgrađene brzo i na taj način će se trajno rešiti problem stanovnika ovog dela romskog naselja Mala Guba.

Odbornici su usvojili i Predlog o otkupu blizu pet hektara koje su sada u vlasništvu Ministarstva odbrane Republike Srbije na kome bi se izgradila industrijska zona u Prokuplju. Kako je rečeno ovaj otkup biće po tržišnoj vrednosti .

Skupština je danas usvojila i Predlog Odluke o predlogu Vladi Srbije za prenos vlasništva nad javnim neizgrađenim zemljištem republike Srbije u svojinu Opštine Prokuplje. Radi se o zemljištu iznad Srednje poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ na kome je planom predviđena izgradnja nove gradske pijace i mosta sa pristupnim saobraćajnicama. Vlada Srbije bi pomenutu parcelu od 265 metara kvadratnih bez nadoknade prenela u svojinu Opštini Prokuplje.

Dosta vremena na današnjem zasedanju odbornici su posvetili razmatranju godišnjih planova prokupačkih javnih preduzeća i ustanova. Tako su se na dnevnom redu našla usvajanja planova i izveštaja o radu Predškolske ustanove „Neven“, Istorijskog arhiva toplice, Kulturno obrazovnog centra, Narodne biblioteke „Rade Drainac“, Doma kulture „Radivoje Uvalić –Bata“, Centra za socijalni rad, Biznis inkubator centra, Turističko sportske organizacije, kao i program poslovanja JKP „Hameum“i JP za urbanizam i uređenje opštine Prokuplje.

U ovom delu je rečeno da je mnogo pažnje u nastupajućoj godini kroz plan i program rada Predškolske ustanove posvećeno deci. Kako je kazala direktorka te ustanove Vesna Jovanović ova ustanova trenutno ima u četiri objekta oko 700 polaznika, uzrasta od jedne do sedam godina raspoređenih u 24 grupe. Prema njenim rečima i na listi čekanja je još 90-oro dece koja će biti smeštena u novi objekat, rekonstruisanog dela vrtića „Bambi“ u koji je Ministarstvo za populacionu politiku i demografiju Republike Srbije uložilo 12 miliona dinara.

Na današnjem zasedanju usvojene su i Odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta Opštine Prokuplje u 2017. godini kao i Odluka o izmeni i dopuni mreža osnovnih škola na teritoriji naše opštine kojom je obuhvaćeno istureno odeljenje u Žitnom Potoku, i ovaj Predlog kao i mnogi drugi danas jednoglasno je usvojen.

Na ovoj sednici za direktora Doma kulture u Prokuplju ponovo je izabrana Tijana Petrović, diplomirana glumica a za direktorku prokupačkog Doma zdravlja doktorka Zorica Momčilović.

2 KOMENTARA

 1. Za sl. Skupštinu opštine predlažem raspravu o uličnoj rasveti u okolnom selima koja pripadaju ovoj opštini.
  Sada je rasveta aktivna do 24h,
  Sijalice se isključuju u24.00h pa se uključuju u 05.ooh.
  Šta se dešava u tom vremenskom razmaku niko ne odgovara!
  Žitelji sela su ljudi kog reda u odnosu na ljude po gradovima?
  A u odnosu na beograđane da i ne pričamo!
  Topličani, šta mislite?

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime