Održana tribina o vršnjačkom nasilju

0

Tribina „Vršnjačko nasilje i slobodno vreme mladih“ okupila je sinoć brojnu publiku u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju. U okviru tribine održana je i promocija knjige dr Marije Ranđelović „Pedagoški potencijali lokalne samouprave i slobodno vreme mladih”.

Ovoj tribini sa veoma važnom temom, koja sve više zaokuplja pažnju javnosti, prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, predsednik Opštine Miroljub Paunović, članovi Opštinskog veća Milica Erić, Maja Bašić i Maja Ranđelović, koja je izrazila zadovostvo zbog prisustva velikog broja učenika, nastavnika, pedagoga, socijalnih radnika i predstavnika javnih ustanova.

– Danas, u doba zastupljenosti internet komunikacije, pored socijalnog, verbalnog, emocionalnog i fizičkog nasilja, u porastu je i elektronsko nasilje. Ono što nasilje i delikvenciju čini vidljivim i otpornim na promene i suzbijanje je odbijanje da se počinioci imenuju, prepoznaju i da im se suprotstavi na odgovarajući način. Nažalost, nasilje je sve prisutnije u našim vaspitno-obrazovnim institucijama i upravo iz tih razloga, dužnost i obaveza društva i lokalne samouprave, škole i porodice je da govori o tome i da deluje, pre svega preventivno, istakla je većnica za obrazovenje Maja Ranđelović.

Govoreći o nasilju, kao velikom problemu današnjice, autorka knjige dr Ranđelović je istakla da je vršnjačko nasilje deo složenog društvenog stanja i da se dešava uglavnom u slobodnom vremenu.

Govoreći o slobodnom vremenu kao značajnom potencijalu, dr Ranđelović ističe da se slobodno vreme sve manje koristi za razvoj talenta, samoobrazovanje, obrazovanje, a sve više mladi provode vreme uz televiziju, telefone, rijaliti programe i druge negativne sadržaje.

– Jasno je da svi mogući poremećaji ponašanja proizilaze iz neadekvatno popunjenog slobodnog vremena. Ogroman uticaj na mlade imaju vršnjaci, ulica, dok je, nažalost, uticaj porodice i škole sve manji, ističe autorka knjige „Vršnjačko nasilje i slobodno vreme mladih“ dr Marija Ranđelović.

Ovu knjigu imali su priliku da nakon tribine dobiju predstavnici svih ustanova koje se bave problemima mladih u Prokuplju.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime