Održana Velika naučna žurka u Arheo parku „Pločnik”

0

Narodni muzej „Toplice“ i Tehnička škola „15. maj“ u Prokuplju, organizovali su Veliku naučnu žurku koja je u Arheo parku „Pločnik“ okupila oko 300 učesnika.

Nakon dobrodošlice u neolitsko selo, koje je učesnicima poželela Julka Kuzmanović –Cvetković arheolog, održano je predavanje o neolitu, kao i praktično pokazivanje izrade tkanine i predmeta od gline, spremanja neolitskog hleba, topljenje rude, kao i niz sportskih aktivnosti, kao što je skakanje iz mesta u dalj, bacanje kamena s ramena, preskakanje lijane .

– Cilj je da se zabavimo i na autentičan način predstavimo život u neolitu.Ovo je prva aktivnost u ovoj sezoni Arheo parka Pločnik, koju smo organizovali u saradnji sa nastavnikom matematike Tehničke škole „15. maj“, Slađanom Trajković. Današnje druženje sa učenicima i nastavnicima, kao i svima koji žele da ovaj dan provedu u neolitu, trajaće do 22 časa, kazala je Julka Kuzmanović –Cvetković.

U okviru programa predstavljena je knjiga „Vinča-znamenje bogova“, autora Ivana Drajzl, održana su i naučna predavanja iz oblasti fizike, astronomije i arheologije.

Pored organizatora, Narodnog muzeja „Toplice“ i Tehničke škole „15. maj“ u Prokuplju, održavanje Velike žurke u Pločniku, koja je organizovana u okviru manifestacije „Deset dana od 10 do 10“, pomogli su „Planinka „ Kuršumlija, ŠOSO „14. oktobar“ Niš, Poljoprivredna škola „Radoš Jovanović Selja“ Prokuplje i Centar za obuku vozača „Smer“ Prokuplje.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime