Održani treninzi za buduće pravnike

0

Program branitelji i braniteljke prava nacionalnih manjina, organizovan od strane Instituta za Evropske poslove uz podršku Ambasade SAD-a, održan je u periodu od 26. 11- 2019. do 1.12. 2019. U Kragujevcu.

Program je pružio mogućnost mladim diplomiranim, kao i budućim pravnicima, kojih je ukupno bilo 20 iz različitih delova Srbije, da usavrše svoje pravne veštine i razviju svest o manjinskim pravima u našoj zemlji.

– Biti učesnik ovakvog progama, za mene predstavlja privilegiju. Jako sam ponosna sto sam imala priliku da upoznam ovakve ljude, počev od samih organizatora, predavača i na kraju budućih kolega. Uz njih sam naučila sta znači funkcionisati kao tim, medjusobno se razumeti i podržavati. Smatram da je zaista vreme da se oslobodimo predrasuda i stereotipa. Nacionalna i verska pripadnost, politički stavovi, seksualna orijentacija kao i niz drugih različitosti nisu razlozi za bilo koji vid diskriminacije, mržnje. Zato ne vrednujmo jedni druge po boji kože, izgledu, koji je samo obična ljustura, već po karakteru i onome šta zaista jesmo, a iznad svega smo ljudi, kazala jeAleksandra Milenković.

Treninzi su se sastojali iz više etapa. Na samom početku definisanje ljudskih prava, zatim i manjinskih, kao i onih najugrozenijih poput Roma i pripadnika LGBT populacije. Kako bi se bolje razumeli oni koji svakodnevno prolaze kroz razne vrste diskriminacija, koje često kulminiraju krivičnim delima, program je sadržao i interaktivnu nastavu, kao i kreativne radionice, sa ciljem postizanje empatije.

U narednim etapama, učesnici su imali prilike da se suoče sa ratnim zločinima, sudskim procesom, kao i presudama vezanim za kršenje ljudskih prava. U poslednjoj etapi učesnici su se posvetili rešavanju studije slučaja iz ove oblasti.

Pored intezivnih treninga, učesnici su imali prilike da se upoznaju sa ulogom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti,  posete Viši sud u Kragujevcu i razgovaraju sa sudijama, kao i da posete Zaštitnika građana.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime