Održano predavanje za malinare iz prokupačke opštine

0

Izuzetno veliko interesovanje proizvođača malčina izazvalo je predavanje na temu „Malina, zašto i kako“ koju je organizovala firma za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda „BOKI FOOD System“ iz prokupačkog sela Donja Toponica.

Na ovom naučnom skupu malinari iz Vidovače, Belog Kamena, Balčaka, Bučinca, Jovinih livada, Pasjače, Selišta, Prekadina, Gubetina i drugih prokupačkih sela upoznali su se sa novim tehnologijama u proizvodnji jagodičastog voća.

Osnivač i vlasnik „BOKI FOOD-a“, koji je sa radom počeo pre 21 godinu, Dejan Joksimović ističe da je ovo četvrta godina kako se za kooperante organizuje stručno predavanja.Inače njegova firma posluje sa 150 kooperanata sa područja opštine Prokuplja, Kruševaca i Leskovca.

– U poljoprivredi, a samim tim i u proizvodnji maline, kupine i jagode, svakodnevno su prisutne promene i novine. Da bi se išlo u korak sa svetskim proizvođačima ovog voća neophodna su predavanja i dodatna edukacijaproizvođača, rekao je on dodavši da bez dobre i kvalitetne sirovine nema ni dobrog finalnog proizvoda.

Po proizvodnji maline, koja u proseku iznosi i do 100 hiljada tona, Srbija zauzima jedno od vodećih mesta u svetu. Srpske sorte „vilamet“ i „miker“ prednjače na svetskom tržištu.

O novinama i praktičnoj primeni naučnih dostignuća u proizvodnji maline govorio je prof. dr Predrag Parezanović, istakavši da je osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka prosečna proizvodnja maline po hektaru u Srbiji iznosila 20 tona.

– Mnogi faktori su uticali da se današnja prosečna proizvodnja malina u našoj zamlji kreće u rasponu od osam do 12 tona po hektaru. Prirodni potencijali, znanje, primena novih tehnologija i rad u malinjacima mogu znatno da povećaju,ne samo prinose, već i kvalitet ovog voća, koje je izuzetno traženo na svetskom tržištu, izjavio je on dodavši da proizvodnja jagodičastog voća traži strpljiv iorganizovan rad.

Prema njegovim rečima odabir lokacije i analiza zemljišta su jedan od najvažnijih faktora za početak podizanja novih zasada.

Odabir sorte i kupovinu sadnica neophodno je izvršiti kod licenciranih proizvođača, rečeno je na predavanju i naglašeno da uz pravovremenu primenu agrotehničkih i zaštitnih mera može da se očekuje

Proizvođačima jagodičastog voća podeljen je i „Praktičan priručnik za opštu higijenu u berbi i transportu voća i povrća“, kao i „Program integralne zaštite maline2018.“

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime