Održano stručno predavanje za prokupačke poljoprivrednike

0

Opština Prokuplje, u saradnji sa Poljoprivredno stručnom službom Prokuplje ( PSS ), organizovale je predavanje za poljoprivrednike na kojem je dr Željko Kaitović iz Instituta za kukuruz iz Zemun Polja govorio na temu „Zajedno do povećanja useva i savremene tehnologije u gajenju useva“.

Otvarajući ovaj naučni skup zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović izjavio je da je stalna edukacija poljoprivrednika neophodna radi povećanja prinosa i kvaliteta proizvoda.

– U saradnji sa PSS lokalna samouprava u poslednjih nekoliko meseci organizuje stalna predavanja u gradskim i seoskim sredinama. Jedan od osnovnih ciljeva ovih predavanja je taj da se naši poljoprivrednici upoznaju sa primenom novih tehnologija u svim oblastima proizvodnje , rekao je on dodavši da je konkurencija na domaćem i inostranom tržištu takva da se traže jeftini i kvalitetni proizvodi.

Prema njegovim rečima na teritoriji prokupačke opštine poljoprivredom se na direktan i indirektan način bavi blizu 70 odsto stanovništva, koji ostvaruju značajan prihod za svoje porodice i lokalnu samoupravu.

Ova sredstva registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu da koriste za organsku proizvodnju, veštačko osemenjavanje goveda, podizanje novih zasada voća, pčelarstvo i po prvi put za subvencionisanje kamata za poljoprivredne kredite.

Dr Željko Kaitović iz Instituta za kukuruz Zamun Polja izjavio je da ova naučno istraživačka ustanova postoji više od sedam decenija i da je u svojim opremljenim laboratorijama stvorila oko 700 različitih hibrida kukuruza.

Goran Radovanović iz „Agromarketa“ iz Kragujevca u svom izlaganju je podvukao veliki značaj ishrane poljoprivrednih kultura putem mineralnih đubriva.

– Šteta od prošlogodišnje suša na teritoriji Opštine Prokuplje procenjena je u iznosu od oko 380 miliona dinara. Da bi ublažili posledice raznih prirodnih opasnosti, kao što su suša ili grad, poljoprivrednicima bi preporučio da osiguraju voju biljnu proizvodnju, rekao je Igor Petrović iz Dunav osiguranja.

Duška Petrović i Snežana Jović iz prokupačke PSS naglasili su da su oni, u saradnji sa lokalnom samoupravom, od kraja prošle do sredine marta ove godine održali više od 35 predavanja i tribina u seoskim i gradskim mesnim zajednicama.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime