Oduševljeni prirodom

0

Povodom 4. oktobra Međunarodnog dana zaštite životinja učenici OŠ „Ratko Pavlović Ćićko“ predvođeni članovima ekološke sekcije „Ćićko“ i nastavnicima biologije mr Dejanom Živkovićem i Marijom Antić izveli su akciju na terenu.

– Međunarodni dan koji se obeležava 4. oktobra svake godine posvećen je pravima životinja i njihovom blagostanju, sposebnim naglaskom na odnos čoveka prema životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji, poručio je učenicima mr Dejan Živković, profesor biologije.

Mladi istraživači su tragali za jednom vrstom gljive (Grifola fondosa) koju planiraju da prepariraju i upoznaju druge sa njom. Naime, ova gljiva koja raste na trulim stablima u teško pristupačnim klisurama danas predstavlja jedan od značajnih prirodnih lekova za lečenje raka pluća i jačanje imuniteta. Zbog toga se akcija pretvorila u pravu avanturu savladavanja klisure Dobrotićke reke na planini Vidojevici.

Učenici su se upoznali sa šumskim ekosistemima i učili o orijentaciji u prirodi. Potpuno oduševljeni akcijom i svojim istraživanjima u prirodi, oni su izjavili da se unapred raduju narednoj akciji, kao i da se nadaju da će one biti česte.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime