Organizacija venčanja – korak po korak

0
vencanje-na-otvorenom
Unsplash.com

Smatra se da je venčanje jedan od najvažnijih i najlepših momenata u životu svakog od nas. Kada je već tako, red je i da venčanje prođe savršeno i onako baš kako ste vi zamišljali. Međutim, organizacija venčanja nije nimalo lak zadatak – toliko je stvari o kojima mladenci moraju da se pobrinu kako bi svaki segment bio isplaniran do detalja.

Venčanje se dešava samo jednom (nadamo se) stoga se greške ne smeju dogoditi i zato je važno krenuti sa planiranjem venčanja mnogo, mnogo unapred.

Kada kažemo mnogo, obično se misli na neki period 5-6 meseci unapred jer možda mislite da ćete uspeti sve stvari vrlo lako da ugovorite, ali verujte da nije tako i da će vam zaista biti potreban period od nekoliko meseci unapred.

Kako bi što više olakšali mladencima u organizaciji njihovog najlepšeg dana, u nastavku teksta pozabavićemo se svim krucijalnim stvarima koje čine da jedno venčanje izgleda savršeno, kao iz bajke.

#1 Datum venčanja – prvi i najvažniji korak

Pre nego što krenete u organizaciju venčanja, naravno treba da se usaglasite oko datuma istog. Prilikom odabira datuma faktički imate potpunu slobodu da odaberete datum koji vi želite, ali to ne znači da ćete uspeti u tome. 

Može se desiti da sala za venčanje nije dostupna tog datuma, muzika takođe. Ono što još može da pokvari vaš najvažniji dan je vreme. Ovo je nešto na šta ne možete uticati, prosto jedino što možete je da redovno pratite vremensku prognozu i da se odlučite za mesec za koji se smatra da neće imati toliko padavina.

Ukoliko npr. pravite venčanje na otvorenom, uvek imajte opciju B, šta ćete ako padne kiša.

#2 Odlazak u crkvu i zakazivanje matičara – tradicionalni običaji

Neki naši tradicionalni običaji na svadbama nalažu da se ono obeleži prvenstveno u crkvi, pred Bogom, a potom da se obavi i građansko venčanje. Vi možete odabrati samo crkveno ili samo građansko, ili oba, sve zavisi od vas i vaših želja. Kada budete zakazivali crkveno ili građansko, ne zaboravite da sa sobom ponesete dokumenta, kao i dokumenta od kumova odnosno njihove krštenice.

#3 Odabir mesta za venčanje – pronalazak idealne lokacije 

Nakon odabranog datuma za večanje, sledi drugi najvažniji korak, a to je mesto za venčanje. Za neke je izgled sale bitan, za neke manje, ali je važno krenuti na vreme u potragu za idealnim mestom kako ne biste ostali bez sale, pogotovo ukoliko pravite svadbu  letnjem periodu kada su najveće gužve.

Naša preporuka je da pre nego što krenete u obilazak. Pre toga na internetu pogledajte šta se nudi, ili saslušajte možda savete i preporuke vaših prijatelja koji su već prošli kroz ovaj proces, a zatim napravite listu sala koje su vam se najviše dopale i krenete redom u razgledanje jednu po jednu. 

Da bi ste vi imali što manje posla, najbolje su one sale u kojima imate organizovano sve – hranu, piće, dekoraciju i još po neke stvari, sve zavisi od ponude sala, ali gotovo da svaka sala nudi ono najosnovnije, odnosno hranu i piće.

S tim u vezi, razlikovaće se i njihove cene te uzmite sve opcije u obzir i uporedite i vidite koja odluka vam je najisplativija.

#4 Pozivnice za venčanje – tradicionalno uručivanje pozivnice uz rakiju

Još jedna vrlo važna stvar kod organizacije venčanja jesu zvanice.Prema pravilu, pozivnice gostima je potrebno poslati što je ranije moguće, nekoliko meseci unapred, kako bi svi gosti imali dovoljno vremena da se odluče ili jave ukoliko budu sprečeni da prisustvuju vašem venčanju.

pozivnice-za-vencanje
Unsplash.com

Ne zaboravite da je potrebno i vreme da se sve pozivnice isporuče, sigurni smo da imate rodbinu i prijatelje koji ne žive u vašem gradu, a običaj nalaže da brat i sestra sa muževljeve strane uručuju pozivnice uz tradicionalno ispijanje rakije iz čuture, a pozivnice sa mladine strane takođe uručuju brat ili sestra. 

Iako se izgled samih pozivica do danas mnogo promenio, ipak način pozivanja na venčanje je ostao isti baš kao što su i naši preci radili.

#5 Muzika za venčanje – atmosfera na svadni mora biti na zavidnom nivou

U našem narodu, nema proslave bez muzike pa je tako i kada su u pitanju venčanja. Odabir benda za venčanje je od krucijalng značaja, jer dobar bend znači dobra atmosfera na svadbi. 

Niko ne želi da gostima na svadbi bude dosadno. S obzirom da na svadbi gosti budu podeljeni – pola mlađe generacije, pola starije, gledajte da bar malo svima udovoljite. Ako smo rekli da  muzika sa sobom vuče i atmosferu, najbolje bi bilo da bend birate prema preporuci vaših prijatelja koji imaju pozitivno iskustvo sa određenim muzičarima. 

#6 Fotografi i snimatelji – da najlepši trenuci ostanu zauvek

Posebnu pažnju treba posvetiti i odabiru fotografa i snimatelja koji će zabeležiti sve najlepše trenutke vaše svadbe. 

Pored studija koji se bave fotografisanjem svih događaja, sada postoje i fotografi koji su usko specijalizovani samo na fotografisanje mladenaca kao i venčanja, koji će uz pomoć dobrog aparata i par svojih trikova napraviti prelepe fotografije o kojima verujemo da svako sanja.

Što se tiče slikanja i snimanja, možete ugovoriti da se svaki detalj svadbe snima, od početka do kraja ali to obično zahteva i veću cenu. Ukoliko želite malo da uštedite, slobodno možete da odaberete i opciju da se ne snima cela svadba, nego samo nekoliko najbitnijih delova vašeg venčanja.

Navedene stavke spadaju u one najvažnije koje je potrebno organizovati nekoliko meseci unapred. Tu se još pridodaju finalne pripreme mlade i mladoženja ali sa tim ne morate toliko da žurite. Želimo vam sreću u organizaciji venčanja!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime