Organizovano predavanje za voćare

0

Opština Prokuplje, u saradnji sa Poljoprivredno stručnom službom, za voćare je organizovala predavanje na kojem je šef katedre Poljoprivrednog fakulteta prof.dr Dragan Nikolić govorio na temu „Klonska selekcija oblačinske višnje, a Branislav Veković iz Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo-sektor za ruralni razvoj o programima podrške Evropske unije kroz IPARD projekte.

Uglednog stručnjaka sa genetiku i oplemenjivanje, selekciju i odabir reproduktivnog materijala oblačinske višnje, zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović upoznao je sa proizvodnjom ovog voća na teritoriji prokupačke opštine.

– Na teritoriji opštine Prokuplje zasadi višnje nalaze se na površini većoj od 2.000 hektara.Godišnja proizvodnja iznosi u proseku oko 15.000 tona, čija je vrednost blizu 20 miliona evra, izjavio je Paunović dodavši da je u proizvodnji ovog traženog voća na inostranom tržištu neophodno primeniti nova tehnološka i naučna saznanja.

Prof.dr Dragan Nikolić u svom izlaganju ističe značaj višnje u spoljnotrgovinskoj razmeni za Srbiju.

Nakon šljive i jabuke u našoj zemlji najveće površine nalaze se pod višnjom.

– Po proizvodnji višnje Srbija zauzima sedmo mesto u Evropi. Pre dve godine u evropskim zemljama proizvedeno je oko 1,25 miliona tona višnje, od kojih 85 hiljada u našoj zemlji, izjavio je on i dodao da je došlo vreme kada se mnogo toga treba menjati u proizvodnji ovog voća.

Nova naučna dostignuća do kojih su došli eminentni stručnjaci na oglednim poljima dala su dobre rezultate i zbog toga ih treba primenjivati u praksi, čulo se na predavanju.

– Odabir sorte i sadnog meterijala, uz primenu agrotehničkih i drugih mera, je glavni činilac za povećanje prinosa i kvaliteta plodova.Zbog toga je neophodno da se pristupi oplemeljivanju višnje u cilju povećanja rodnosti, manje bujnosti stabala, otpornosti na zimske mrazeve i uzrokovaće pojedinih bolesti, rekao je Nikolić koji je posebno istakao da nema prakse bez nauke, niti nauke bez prakse.

Na predavanju je rečeno i to da se zahtevi za dodelu podsticajnih sredstava iz fondova EU iz IPARD programa podnose do 26.februara ove godine i da će savetodavci u PSS pružiti neophodnu pomoć u popunjavanju neophodne dokumentacije svim poljoprivrednicima koji žele da konkurišu za dodelu ovih sredstava.

Osim savetodavaca iz PSS Prokuplja, ovom predavanju prisustvovali su i savetodavci iz Kraljeva i Čačka.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime