Otkud Rusi, Bugari i Rusini na izborima u Kuršumliji?

0

Iako prema zadnjem popisu stanovnika u Kuršumliji žive tek petoro Rusa, jedan Bugarin i jedan Rusin, na lokalnim izborima na dve izborne liste nalaze se ove dve nacionalne manjine!

Naime, kako Top Novosti saznaju, Opštinska izborna komisija morala je prihvati dve „manjinske liste“ za lokalne izbore nakon odluke Upravnog suda koji je OIK Kuršumlija naložio da Srpsko – ruski pokret – Slobodan Dimitrijević i listu „Gvozdeni puk – za opstanak Kuršumlije“ koja je u koaliciji sa bugarskom i rusinskom strankom prihvati kao manjinske!

To što prema zadnjem popisu na teritoriji kuršumlijske opštine ima samo šestoro pripadnika ove manjine nije kuršumlijske poltičare sprečilo da pronađu ovu „rupu“ u izbornom zakonodavstvu i da prijave ovakve liste iako žitelja opštine ove tri nacionalne manjine goto da nema u Kuršumliji!

Sa druge strane, na glasačkim listićima neće biti izborne liste jedine manjine u Kuršumliji – Roma!

Interesantno je i to da se „Gvozdeni puk“ nalazi u koaliciji sa bugarskom strankom iako je poznato iz istorije da je junački puk Srpske vojske pod istim nazivom vodio krvave bitke upravo sa Bugarima u Prvom svetskom ratu!

Kao u Diznilendu, i u Kuršumliji je pred i na samim izborima sve mnoguće pa i to da se nepostojeće nacionalne manjine bore za vlast!

Dobro upućeni u izborna pravila kažu da su lokalni političari u pokušaju da opstanu na političkoj sceni pribegli ovom, „izbornom inžinjeringu“ jer računaju da kao manjinska lista imaju veću šansu da pređu izborni prag i budu zastupnici građana u lokalnom parlamentu!

Više informacija iz Kuršumlije možete pročitati OVDE

(Autor: Miloš Ivanović, urednik Top Novosti)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime