Patrijarh srpski Irinej osveštao hram na Bagdali

0

Patrijarh srpski Irinej jutros je u 8 sati, uz prisustvo velikog broja starešinstva Kruševačke eparhije i SPC, čelnih ljudi Kruševca, predvođenih gradonačelnikom Dragijem Nestorovićem, građana grada pod Bagdalom i vernika, osveštao novoizgrađenu crkvu Svetog proroka, preteče i krstitelja gospodnjeg Jovana na Bagdali.

Svetu liturgiju služio je episkop kruševačlki David, a svečanom činu osveštenja prisustvovala je cela porodica Gašića, predvođena ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, nosiocem ordena Svetog save drugog reda.

Porodica Gašić je ktitor crkve Sveti Jovan Krstretilej koji je i slava Gašića, a radove je izvelo preduzeće ,,Vlasinac Igda,,.

Hram na Bagdali sastavljen je od kompleksa tri crkve sa duhovnim centrom, riznicom i parkom za decu i mlade.

Prva Crkva sagrađena je 2013. godine uz pomoć srpskog privrednika koji živi i radi u Moskvi Ljubomira Ćurčića, a to je replika Njegoševe kapele i posvećena je Svetim Velikomučenicima i Pobedonoscima Đorđu i Dimitriju i svim Svetim Mučenicima.

Ktitor drugog po redu Hrama na Bagdali je Porodica Gašić, ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i brat Boban Gašić sa porodicama, a treći – grandiozni Hram, kao jedan od najvećih i najlepših u Srpskom Pravoslavlju, kao saborni podvig više generacija – gradiće svi Kruševljani i nalaziće se na mestu već postavljenog krsta, u trouglu između dve novosagrađene crkve, odakle se širi pogled preko Kruševca ka Mojsinju i Nišu na jednoj, prema Jastrepcu i u pravcu Kosova na drugoj i preko Župe aleksandrovačke prema Kopaoniku na trećoj strani.

Kako reče episkop kruševački David u svojoj besedi, Bog je ovo mesto odredio za hram.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime