Pčelari u Srbiji proizvodu do 5 000 tona meda

0

U organizaciji Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti u Kruševcu je održan naučno – stručni skup o „Unapređenje pčelarstva u Srbiji“ . Skup je u ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine pozdravio pomoćnik ministra Vlado Kovačević, a u ime Organizacionog odbora, akademik Dragan Škorić.

Prirodni uslovi, umerena kontinentalna klima i bogatstvo biljnog sveta pružaju odlične uslove za gajenje pčela u Srbiji. Postoji oko 30.000 pčelara sa približno 430.000 košnica.

Medonosni potencijali omogućavaju znatno veći broj košnica, prema proceni stručnjaka i preko 1,2 miliona.

Godišnja proizvodnja meda u Srbiji kreće se od 3 – 5.000 tona i on se plasira na domaćem tržištu. Godišnja potrošnja meda po stanovniku je 0,7 kg. Izvoz je u zanemarljivim količinama, čulo se na naučnom skupu u Kruševcu.

Stručnjaci kažu da je za profesionalno bavljenje pčelarstvom neophodno preko 150 košnica i broj takvih pčelara raste. Od 30.000 pčelara u Srbiji, 9.000 je učlanjeno u 173 udruženja koja čine Savez pčelarskih organizacija Srbije.

U vreme održavanja naučnog skupa o pčelarstv u Srbiji, u Kruševcu u organizaciji Društva ,,Dragoljub Konstantinović,, traje prodajna izložba meda i pčelinjih proizvoda.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime