Pčelarskoj zadruzi u Prokuplju sedam miliona dinara

0

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Кrkobabić, u ime Opštine Prokuplje Vladica Mladenović i direktor novoformirane Pčelarske zadruge “Umac” Bojan Pršić potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za ovu prokupačku Zadrugu, saopštila je Opština Prokuplje.

Na osnovu projekta, novoosnovanoj Zadruzi dodeljeno je 6.940.000 dinara za kupovinu opreme.

– Dodeljeni novac biće upotrebljen za kupovinu 250 košnica sa pčelinjim zajednicama, pet kontejnera za selidbu, električna centrifuga i druga oprema. Obaveza zadrugara je da kupe kamion za selidbu košnica na pašu, izjavio je Pršić i dodao da se dodeljeni novac, na osnovu ugovora, treba utrošiti za šest meseci.

Prokuplje i cela Toplica imaju izuzetno dobre prirodne potencijale za razvoj pčelarstva. U ovom delu moguće su tri paše. Prirodni bagremov, livadski i šumski med su izuzetno traženi na domaćem i inostranom tržištu.

Pršić je napomenuo da je Zadrugu formiralo 10 pčelara koji ukupno imaju blizu 400 košnica.

– Jedan od osnovnih ciljeva formiranja Zadruge je organizovan nastup na tržištu, stručno usavršavanje i podizanje kvaliteta meda, izjavio je on i podvukao su zadrugari veliku pomoć u formiranju Zadruge imali od savetodavca u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje Duške Petrović.

Zamenik presednika opštine Prokuplje, Miroljub Paunović, naglašava da bi primer zadrugara novoforomirane Pčelarske zadruge trebalo da slede i drugi poljoprivrednici, bez obzira kojom poljoprivrednom granom se bave.

– Za dobre projekte uvek se odobre sredstva iz nacionalnih i lokalnih budžeta. Dodeljena sredstva Pčelarskoj zadruzi “Umac”  trebalo bi da postaknu i druge da se organizuju, formiraju svoje zadruge, naprave dobre programe i konkurišu za dodelu sredstava iz inostranih, nacionalnih i lokalnih izvora, rekao je on i podvukao da će stručne službe Opštinske uprave i PSS pružiti sve vidove pomoći potencijalnim zadrugarima.

 

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here