Počele prijave za smotru Dečijeg narodnog stvaralaštva

0

Sedma smotra Dečijeg narodniog stvaralaštva Grada Kruševca biće održana u Velikoj Lomnici, u subotu 18. aprila, sa početkom u 12 časova. Organizatori su Kulturni centar Kruševac, Mesna zajednica Velika Lomnica i KUD ,, Radomir Jakovljević Jakša,, iz Velike Lomnice.

Smotra se organizuje svake godine početkom aprila sa ciljem očuvanja vrednosti tradicije srpske narodne umetnosti i podsticanja ovog vida dečijeg stvaralaštva. Grupa koja prikaže najkompletniji program stiče pravo da učestvuje na Smotri narodnoig stvaralaštva Rasinskog okruga u Brusu, odakle se bira predstavnik za Smotru narodnog stvaralaštva dece Srbije koja se od 1993. godine krajem maja održava u Ratini.

Prema propozicijama za Smotru u Vlikoj Lomnici, pravo učešća imaju sve dečije izvorne grupe sa Grada Kruševca, školskog uzrasta od 7 do 14 godina. Za mladji uzrast se preporučuju igre uz pevanje i muziku, igre sa dramsko-muzičkim izražavanjem, zabavne igre i igre snage i duha.

Izbor igara za stariji školski uzrast treba da bude širi od izbora za mladji uzrast. Pored isključivo dečijih igara, u njihov program mogu se uvrstiti i igre koje izvode odrasli, ali oslobodjene neprimerenih elemenata, neprikladnih tekstova i slično, navodi se u propozicijama za prijavu učešča na Smotri.

,,Poželjno je da grupe oba uzrasta imaju u okviru programa svirku na izvornim narodnim instrumentima: frula, okarina, tambura, gajde ili da ih prati orkestar, narodni ili tamburaški, kao i dečiju narodnu pesmu prikladnog uzrasta. Program se izvodi u autemntičnim narodnim nošnjama ili njihovoj vernoj rekonstrukciji. Broj učesnika svake grupe ne može biti veći od 30 članova, uključujući muzičku pratnju i rukovodioce grupe. Program koji izvode grupe može trajati najviše 6 minuta- 4 minuta za mladji, odnosno 6 minuta za stariji uzrast,,, navodi se u propozicijama takmičenja.

Prijave za Smotru sa tačno nazunačenim sadržajem programa i brojem učesnika šalju se najkasnije do srede 8. aprila na adresu Kulturni centar Kruševac, Topličina 2.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime