Počinje Červišijada

0

Po prvi put u Srbiji sutra počinje Červišijada, manifestacija u pripremanju starih jela koja se isključivo pripremaju za slave i svadbe u ribarskom kraju. Trojicu prvih najboljih majstora, a već se prijavilo sedam ekipa iz Grevaca, Ribara, Boljevca i još nekih krajeva, a preijavljivanje traje do početka manifestacije, očekuju vredne nagrade.

Organizator ove prve manifestacije je Mesna zajednica Ribare u istoimenom podjastrebačkom selu, na ulazu u Ribarsku banju. Predsednik Odbora za organizovanje Červičijade Slavoljub Ćirković kaže da su meštani ribarskog kraja sa oduševljenjem prihvatrili takmičenje u pripremanju červiša .

– Červiš se priprema od belog pilećeg mesa, belog brašna i belog luka. Ribare je poznato po ovom jedinstvenom jelu, a za takmičenje su se prijavili i muški i ženski majstori . Posebno se takmičenju raduju starije bake koje s nestrpljenjem očekuju da mladima pokažu kako se to radi. Cilj nam je da ova manifestacija bude tradicionalna, priča Slavoljub Ćirković.

Červišijada počinje sutra u 14 časova u dvorištu seoske škole u Ribaru.Takmičenje će pratiti i ocenjivati žiri, a sve će to uz zajednički ručak sa gostima proteći uz kulturno umetnički program društava iz Ribarske Banje i Lučana.

Rercept za Červiš

Jedna od vrsnih kulinarki za spremanje červiša preporučuje svoj recept.U šerpi na masti (može i ulje) pržiti brašno dok ne požuti. Najbolje probati sa manjom količinom. Paziti da brašno ne bude braon, ako se to desi, baciti pa opet iznova. Kad brašno porumeni pomeriti šerpu u stranu i naliti malo supe u kojoj se kuvalo belo pileće meso. Vratiti na ringlu i mešati uvek u istom pravcu (udesno). Treba da bude vrlo gusto. Posle nekog vremena dodati deo belog pilećeg mesa, nikako sve i dodati malo izgnječenog belog luka. Što se tiče belog luka, važno je to da se ne secka, tj. mi kazemo da se istuca beli luk drvenim tučkom, samo bez soli. Onda opet mešanje i tako, nekoliko puta dodavati meso i luk, u više navrata, što više mesa i belog luka, to bolje. Posoliti po ukusu. i dodati još ponešto, što se čuva kao tajna, kako bi červiš dobio specijalan ukus i miris, da ,, prste pojedeš,,. Pa prijatno

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime