Počinju Vidovdanske svečanosti: Kruševac slavi Kosovski boj

0

U narednih mesec dana Kruševac će poseti nekoliko ministara Vlade Srbije. Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović kaže da očekuje dolazak ministra prosvete i obrazovanja Srđana Verbića koji će otvoriti rekonstruisanu zgradu Radničkog univerziteta i obići jednu školu koja će biti obnovljena uz pomoć Vlade Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar će posetiti Bolnicu povodom završetka radova na zgradi P+8 dok će Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja i infrastrukture, obići radove na Bruskom putu, najavio je Nestorović.

Kruševac očekuje dolazak Vanje Udovičića, ministra sporta, povodom završetka radova na terenima Sportskog centra. Od Ivana Tasovca, ministra kulture i informisanja očekuju finansijski podsticaj za obnovu bioskopa „Evropa“ kako bi bio preuređen u Dečje pozorište.

Očekuje se da ministar odbrane Bratislav Gašić na Vidovdan položi kamen temeljac za izgradnju crkve u krugu kasarne „Car Lazar“.

Kruševac za Vidovdan očekuje i dolazak premijera Aleksandra Vučića, predsednika Srbije Tomislava Nikolića kao i patrijarha SPC Irineja, koji će osveštati novu crkvu na Bagdali, koja je u izgradnji, a ktitor je Bratislav Gašić sa porodicom.

Program Vidovdanskih svečanosti u Kruševcu
Program Vidovdanskih svečanosti u Kruševcu

Kruševac očekuje i predstavnike pobratimskih gradova iz Rumunije, Bugarske, Grčke, Italije, Rusije, Slovenije, Republike Srpske, kao i najviših predstavnika državnog vrha i crkve. Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i premijer Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić položiće cveće na Spomenik kosovskim junacima, a prisustvovaće brojni ministri Vlade Republike Srbije i Patrijarh Irinej.

Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja je stiglo 20-tak predloga za Vidovdansku nagradu, Plakete i Pohvale, a na sednici Skupštine grada odlučiće se o dobitnicima.

Vidovdanske svečanosti, inače, kao i svake godine, otvoriće predškolci PU „Nata Veljković“, završnom priredbom, na Slobodištu, 10. juna.

Kruševačka Gimnazija ove godine obeležava 150 godina postojanja i rada, jubilej značajan ne samo za Gimnaziju, već i za naš grad. Svečana akademija povodom ovog značajnog jubileja je 9. juna u sali Korporacije ,,Trajal,,.

Među značajnijim kulturnim dešavanjima, svakako je Triptih ,,Raspeto Kosovo, 12. i 27. juna. Filozofsko – književna škola trajaće od 19-20. juna. Likovna kolonija „Vidovdanska viđanja“ biće 21. juna. Toga dana je i Saborovanje u Lazarevom gradu , kad posetioci imaju priliku da dožive prizore iz vremena vladavine kneza Lazara, običaje i zanimljivosti srednjevekovnog života, viteška nadmetanja, narodne igre, tradicionalna jela…

KUD „14. okotobar“, kao i svake godine poklanja Kruševljanima koncert, 18. juna. Ove godine njihov program biće obogaćen i nastupom KUD-ova „Božur“ i „Gavrilo Princip“ iz Čikaga.

Vidovdanske svečanosti obeležiće i Grčko veče, 25. juna, na Gradskom trgu, a nastupiće orkestar sa Krfa i hor iz Stavrosa. U organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije 26. juna, u porti crkve Lazarice nastupiće Vojni orkestar „Stanislav Binički“, a 27.juna, od Fontane do crkve Lazarica, sviraće orkestar garde Vojske Srbije.

U programu su i brojna sportska dešavanja, kao i tradicionalna Akcija ,,Treće dete,, i dodela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime