Podigli spomen česmu kao dug stradalim precima

2

Braća Jovan, Vlajko i Živorad Kilibarda rešili su da u dvorištu porodične kuće u Кuršumliji  sagrade spomen česmu u znak sećanja na rođake ubijene u Topličkom ustanku. Spomen ploča na česmi u dvorištu, kažu, podsećaće ih  na sve nedužno stradale Topličane, kojih je prema nezaničnim podacima samo tokom 1917 godine ubijeno između 20 i 24 hiljade.

– Naš deda  Jovan i brat njegov Spasoje obešeni su istog dana sa dvadeset i šestoro drugih ljudi i žena iz sela u okolini Кuršumlijske banje 28. februara 1917 godine, dok su trećeg strica Blagoja koji je tada imao samo devetnaest godina i tek što je završio Gimanziju, odveli u logor kod Niša, odakale mu se gubi svaki trag i gde je kasnije  i preminuo, priča Jovan (76) dok pokazuje na spomen česmu koja od pre par dana krasi dvorište Кilibardi u kuršumlijskom naselju Markoviće.

Priseća se priča da je njegov deda Jovan nekim čudom preživeo vešala i kada je na trenutak došao do vazduha i video svog brata Spasoja na vešalima pokraj sebe, verovatno je nesvesno odreagovao čime je skrenuo pažnju na sebe a usled čega je usledila dilema Bugara da li da mu poštede život ili da ga ubiju.

– Iako je bilo onih, kako su pričali moj otac i cela porodica koja je gledala njihovo pogubljenje, koji su smatrali da ga treba poštedeti jer je preživeo vešala, jedan od Bugara mu je ipak presudio hicem iz pištolja, priča Jovan koji godinama sa porodicom živi u Beogradu gde su mu nastanjena i braća i brojni potomci Кilibardi.

Ipak, kažu, spomen česmom su želeli da ostave neki trag  u svom zavičaju i ukažu  da  nisu zaboravili svoje nedužno stradale pretke  u Topličkom ustanku koji bi, smatraju trebalo značajnije obeležiti.

2 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime