Potomci Gvozdenog puka stazama heroja sa Kajmakčalana

0

Dvadesetak Kuršumličana, članova Udruženja Kosta Milovanović Pećanac, nedavno su posetili Kapiju slobode, odnosno Kajmakčalan gde se na planinskom vrhu, na nadmorskoj visini od preko 2,5 hiljada metara vodila jedna od presudnih bitaka u Prvom svetskom ratu za oslobođenje Srbije pre 100 godina.

Predsednik Udruženja Kosta Milovanović Pećanac, Milo Koprivica kaže da su članovi ovog Udruženja uputili u Makedoniju da posete Kajmakčalan, mesto presudne bitke u kojoj je čuveni Toplički gvozdeni puk dao presudni doprinos da se oslobodi nesvojiv planinski vrh i teško poraze Bugari 1916. godine.

– U vojnim operacijama koje su rada trajale od 12. do 30. Septembra 1916., Srpska vojska je uz velike gubitke uspela da teško porazi Bugare i osvoji, kako su ga Bugari zvali – Borisov grad pošto su smatrali da je neosvojiv. Bitka je vođena na nepristupačnom terenu i po velikoj magli -prsa u prsa. Srpska vojska je tada teško porazila Bugare koji nisu imali rezervne položaje jer su smatrali da je njihov položaj na Kajmakčalanu neosvojiv. U ovoj bici je više od stotinu vojnika, oficira i podoficira Gvozdenog puka poginulo i ranjeno i njihovi grobovi su rasejani kako na samom Kajmakčalanu, tako i u njegovoj okolini, objašnjava Koprivica.

Upravo su zato članovi Udruženja Kosta Pećanac i došli da pomognu bratskom Udruženju „Srma“  da pronađu i dostojno obeleže grobove heroja sa Kajmakčalana čiji su životi uzidani u slobodu Srbije.

Deo grobova ratnika i heroja je tada, te davne 2016. godine dostojno obeležen o čemu svedoče kameni ostaci koje su članovi Udruženja pronašli tokom trodnevnog obilaska Kajmačlana i gradova u Makedoniji u kojima je Srpska vojska u velikom ratu vodila brojne bitke.

Istovremeno, odata je dužna pošta svim poginulima u ovoj epskoj bici koja je vođena na nož, prsa u prsa i u kojoj su Srbi i heroji Gvozdenog puka iskazali veliko junaštvo i oslobodili između ostalih i grad Bitolj, odnosno oko 1 600 kvadratnih kilometara.

– Položili smo vence i odali počast svim srpski ratnicima koji su na ovom mestu poginuli. Ovom prilikom sam pročitao i imena svih poginulih u Prvom svetskom ratu iz kuršumlijskog kraja. Želeo sam da im na ovaj način odam počast koju su zaslužili, kaže Koprivica i ističe da je teško opisati pomešana osećanja pijeteta prema herojima, tuge i ponosa koje se mogu doživeti samo na ovakvom mestu.

Koprivica nam objašnjava da se do Kajmačalana može doći samo trenskim vozilima, stazom koja se teško može nazvati putem kojim se putuje više sati da se stigne do Spomenika osmatračnice na Kajmakčalanu.

A kako su članovi Udruženja Kosta Milovanović Pečanac obeleželi  100 godina od bitke na Kajmakčalanu pogledajte i na fotogafijama:

[unitegallery Kajmakcalan1]

 

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here