Potpisan Protokol o međusektorskoj saradnji na prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja

1

U Opštini Prokuplje danas je potpisan Protokol o međusektorskoj saradnji na prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Sporazum o zaštiti dece u svim sredinama, porodici, školi, naulici, u ustanovama, na sportskim manifestacijama, kao i na bilo kom drugom prostoru, potpisali su predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, predstavnici Centra za socijalni rad,Udruženja Roma Prokuplje i drugih organizacija i udruženja, osnovnih i srednjih škola, Predškolske ustanove, Bolnice, Doma zdravlja imedija.

– Danas smo potpisali jedan veoma važan dokument koji će bezbednost dece u našoj opštini podići na viši nivo. Kao društveno odgovorna zajednica moramo učiniti sve da svakom detetu omogućimo bezbedno odrastanje. Naša obaveza je da učinimo sve da deca budu bezbedna gde god se nalazila, u školi, na ulici, u vrtićima, u porodici i bilo kom drugom mestu. Pre svega moramo raditi na prevenciji nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece, kao i da ukoliko dođe do takve pojave preduzmemo sve mere da zaštitimo dete a počinoce kaznimo, rekao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

UNICEF i Užički centar za prava deteta, uz finansijsku podršku Evropske unije, proteklih tri meseca najavili su pokretanje zagovaračkih kampanja koje će biti sprovedene u 20 opština u Srbiji kako bi se poboljšao odgovor na nasilje nad decom.

Uprkos činjenici da je Republika Srbija ratifikovala sve relevantne međunarodne konvencije, usvojila snažne zakone i politike i uspostavila mrežu usluga – nasilje nad decom i dalje postoji. Zbog toga je od izuzetnog značaja izgraditi jak sistem koji će omogućiti brz i adekvatan odgovor na nasilje.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime