Pozorišna predstava u neolitskom nalazištu kod Prokuplja

0

U okviru prokupačkog pozorišnog festivala „Beskraj 10 kvadrata“ na neolitskom nalazištu Pločnik, ljubitelji pozorišta uživali su u nesvakidašnjem događaju.
Dramski umetnik i direktor Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Ćustić je za prokupačku publiku izveo svoju monodramu „O glumatanju“. Ona zapravo predstavlja biografski opis života ovog glumca, od njegovog detinjstva do glumački zrelih godina.

– Ovde sam prvi put i bilo mi je prijatno kao da sam bio kod kuće, a ne na javnom nastupu. Igrati ovde, na ovoj i ovakvoj otvorenoj sceni za mene predstavlja poseban doživljaj. Kad sam došao bio sam malo zbunjen, ali sada mi je žao što nisam došao sa „Dervišem“, te vam zato obećavam da ćemo se sledeće godine videti ponovo, ali da ću onda za ovu divnu publiku izvesti predstavu „Derviš i smrt“, rekao je po završetku monodrame „O glumatanju“ Slobodan Ćustić.

Ovom predstavom ovaj dramski umetnik je zapravo podržao pozorišni festival „Beskraj 10 kvadrata“, koji se drugu godinu zaredom održava u našem gradu. Varoško pozorište „Histrion“ uz podršku Opštine Prokuplje priuštilo je prokupačkoj publici da na jednoj sceni vidi veliki broj dobrih predstava, koje možda inače ne bi imala priliku uopšte da vidi.

– Velika sam podrška „Histrionu“ i onome što oni rade. Volim sve što je dalje od Beograda. Onda osetim veću i jaču potrebu i spremnost da pomognem. Nastaviću da pružam podršku, jer amaterizam je baza, klica iz koje niču umetnosti. Prvo se bavimo amaterski glumom, slikarstvom, pisanjem, a onda neko ima sreću da položi prijemni ispit i zanatski obradi taj svoj talenat i tako nastavi da radi na duhovnosti svog naroda. Dakle onaj ko nije spreman da pomogne svom narodu je loš čovek, istakao je Ćustić.

On je kroz netipičnu formu monodrame, u kojoj se direkto obraćao publici, ispričao priču ogromnog broja ljudi kojima roditelji upropaste jedan deo života iz dobrih namera naravno i navedu ih da završe školu, koja ne pripada njima, pa posle toga neko uspe da se izbavi, a neko nažalost propadne.

Publika je bila prijatno iznenađena glumčevom komunikacijom sa njom u toku predstave. Brojnim aplauzima nagrađivala je Ćustića, jer je bila oduševljena stilom kojim ju je vodio kroz predstavu od samog početka, ali i sadržinom koja ju je nasmejala.

– Ljudima je dosta drame. Treba im neko da ih nasmeje, ako sam ja to večeras bar na trenutak uspeo da učinim, moja misija je ispunjena, istakao je Ćustić.
Ovom prilikom arheolog Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković, koja dugi niz godina, zajedno sa svojim saradnicima, radi na popularizaciji ovog arheološkog nalazišta, za koji se već čulo daleko u svetu, gostu Slobodanu Ćustiću poklonila je kopiju statuete iz Pločnika.

Umetnički direktor festivala „Beskraj 10 kvadrata“ Zoran Cvetković je pozvao publiku da i večeras uživa u još jednoj gostujućoj predstavi. Reč je o „Čekajući Godoa“ Ateljea 212, a predstava je zakazana u 21 sat na košarkaškom terenu u centru grada.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime