Predstavljen roman Predraga Markovića

0

Sinoć je u Sali SO Kuršumlija održana promocija romana Predraga Markovića, “Zavodnik Ništavila” koji obrađuje temu o seobi Srba u Rusiju i njihovom životu tokom tri veka.

Direktor kuršumlijske Narodne biblioteke Nebojša Gašić je u uvodnom predstavljanju knjige kazao da se radi o romanu koji obrađuje manje poznatu temu o seobi Srba iz Banata u Rusiju i njihovom životu, kao i odnosu Srba i Rusa tokom vekova.

Autor romana “Zavodnik Ništavila”, Predrag  Marković, ističe da je roman zasnovan na istorijskim činjenicama koje kroz dva izmišljena lika oslikao put koji su tadašnji Srbi iz Vojvodine naselivši prostort današnje ukrajine osnovali dve naseobine pod nazivima Slaveno Serbiju i Novu Srbiju.

Roman kroz pravi lavirint oslikava tadašnje doba sve do današnjeg i obrađuje mnoge poznate ličnosti Srba koji su, kao je istakao autor, doprineli značajno usponu Ruske imperije najviše kao poznati generali koji su predvodili čitave armije.

Inače, Predrag Marković je poznati književnik, prevodilac, urednik, izdavač, političar, član Krunskog saveta prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića. Marković je bio I narodni poslanik, Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Ministar kulture, jedno vreme najveći izdavač knjiga u Srbiji, priredio i izdao oko 700 naslova knjiga gotovo svih najvažnijih srpskih književnika.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime