Preko 200 prokupačkih potpisa za odbranu reka!

0

Za samo četiri dana u Prokuplju je prikupljeno preko 200 potpisa za peticiju protiv mini hidrocentrala na rekama Stare planine. Peticiju su pokrenuli aktivisti koji se na Fejsbuku okupljaju u grupi “Odbranimo reke Stare planine”, a u Prokuplju je inicijator bila Kristina Stamenković.

Peticija će biti prosleđena UNESKU sa pokušajem da se zaštite reke i vodopadi ovog Parka prirode u kom Vlada planira da sagradi stotine hidrocentrala i živopisne planinske reke provede u cevi.

– Zahvaljujući dobrim ljudima iz Art paba “Black fox”, ali i mnogim sugrađanima, za ova četiri dana i Prokuplje je dalo svoj doprinos. Imali smo dva spiska, jedan u pabu i jedan koji sam ja nosila svuda sa sobom od nedelje do danas. Možda smo mogli skupiti više, ali moramo ceniti to što je 200 ljudi u ovom gradu ustalo da zaštiti naša prirodna blaga – rekla je Kristina Stamenković.

Projekat izgradnje hidrocentrala bi trajno narušio Park prirode zarad manje od 1% kilovata koji bi ušli u energetski sistem. Stara planina je turistički dragulj Srbije i umesto u trpanje reka u cevi treba uložiti u pristupne puteve, turističke projekte i proizvodnju zdrave hrane i vode. Sačuvajmo ovu jedinstvenu egzotičnu oazu crvene zemlje, čiste vode, vodopada i netaknute prirode za sve nas i našu decu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime