Preminuo glumac Kruševačkog pozorišta

0

Danas je u Aleksincu, u 83. godini, iznenada preminuo glumac Dušan Duka Jovanović, koji je bio član ansambla Kruševačkog pozorišta do penzije.

Duka Jovanović je ostvario niz zapaženih uloga, među kojima su naslovna u predstavi “Kir Janja”, “Najbolji fudbaler na svetu”, “Šuma”, a publici je bio prepoznatljiv po izuzetnim komičarskim rolama u predstavama “Kidaj od svoje žene”, “Žak ili pokornost”, “U mreži” i mnogim drugim.

Nosilac je i nacionalne penzije za izuzetne zasluge i doprinos pozorišnom životu Srbije. O vremenu i mestu sahrane bićete blagovremeno obavešteni, objavilo je Kruševačko pozorište.

Dušan Duka Jovanović (24.10.1932. – 03.07.2015) jedan je od onih stvaralaca bez kojih pozorišna umetnost ne bi postojala. Kao glumac, od profesionalnog početka do penzionisanja proveo je u Kruševačkom Pozorištu. Igrajući Kir Janju ostavio je neizbrisiv trag. Ali i sve druge uloge koje su mu poveravane tumačio je vanrednim senzibilitetom.

Glumca koji svakom zadatku pristupa sa radoću i ozbiljnošću. Znatiželjan i neumorno kreativan, svoje znanje i iskustvo prenosio je kako mlađim saradnicima, tako i kroz rediteljski rad na brojnim scenama širom Srbije. Zahvaljujući njegovom angažmanu u većini gradova i varoši rasinskog, moravskog i nišavskog okruga zaživele su pozorišne scene.

Osnivač je Festivala praizvedbi u Paraćinu, koji se poslednjih pet godina održava u Aleksincu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Nosilac je nacionalnog priznanja za doprinos kulturi.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime