Prevencija rane udaje: Radionice za mlade Romkinje

0

U Prokuplju održana tribina  „Rana udaja-rani brakovi“, u organizaciji Udruženja građana “Ternipe“  iz Pirota, uz podršku  Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

Projekat je namenjen prevenciji rane udaje romskih devojčica, a realizuje se u Prokuplju, Bujanovcu, Vranjskoj Banji i Surdulici.

– U  okviru projekta organizovane su radionice čije su učesnice bile mlade Romkinje. Cilj nam je da razgovaramo i podignemo svest o ovoj pojavi koja je uzrok  narušavanja mentalnog i fizičkog zdravlja romskih devojčica, kao i uzrok neobrazovanja i  teškog položaja ove populacije, kazala je  predsednica „Ternipe“ Radmila Nešić.

Rana udaja i rana trudnoća postoje u Prokuplju, ali to nije tako česta pojava, kaže predstavnik Centra za socijalni rad Miša Ilić. Ova služba nastupa savetodavno, u saradnji sa drugim institucijama poput Doma zdravlja. Tako je na tribini govorila dr Olivera Ranđelović, ginekolog.

Prema njenim rečima, rana udaja, rana trudnoća i rađanje ostavljaju posledice po  fizičko i mentalno zdravlje.  Punoletstvo je vreme kada je žena u svakom pogledu sposobna za brak i rađanje, jer se fizički razvoj reproduktivnih organa   završava od 18. do 21. godine. Česte komplikacije i spontani pobačaji nastaju  usled rane trudnoće kod Romkinja koje se udaju i sa 13-14 godina, što ostavlja mnoge posledice po zdravlje i majke i deteta.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime