Preventivna akcija ranog otkrivanja šećerne bolesti

0

Dom zdravlja Prokuplje i Savetovalište za dijabetičare organizuju akciju ranog otkrivanja šećerne bolesti, koja će početi da se sprovodi od 23. aprila u holu Doma zdravlja.

Građani koji žele da provere svoje zdravstveno stanje, posebno potencijalni dijabetičari koji već imaju simptome ove bolesti ili neke od predispozicija za oboljenje, mogu svake srede od 11 do 13 satidaobavepredviđenividprevencije.

– Pored redovne kontrole nivoa šećera u krvi, pacijenti će popunjavati i upitnik, koji je takođejedanodpokazateljastanjaorganizmakada je u pitanju dijabetes. Nadamo se da će ovaj vid prevencije našim korisnicima uvećati mogućnost za uspešno rešavanje šire palete zdravstvenih problema, navode nadležni u prokupačkom Domu zdravlja.

U cilju skretanj apažnje javnosti na ovu bolest, koja uprkos svim medicinskim dostignućima uzima svoj danak, neophodno je stalno ukazivanje na potrebu redovne kontrole šećera u krvi, kao i na redovno savetovanje sa lekarima.

Trenutno više od 300 miliona ljudi u svetu boluje od šećerne bolesti. U Srbiji ima oko 600.000 dijabetičara sa tendencijom porasta. Svake godine dijagnostikuje se 65.000 novoobolelih od šećerne bolesti.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here