Prezentacija poljoprivrednih mašina za poljoprivrednike iz Prokuplja

0

Poljoprivredno savetodavna agencija „Konsultant agrar“ iz Prokuplja organizovala je odlazak prokupačkih poljoprivrednika na prezentaciju poljoprivrednih mašina i opreme u Nišu.

Osim razgledanja traktora i priključkih mašina i sistema za navodnjavanje poljoprivrednici iz Resinca, Nove Božurne, Donje Rečice, Bresničića, Velike Plane, Babinog Potoka, Mađara i drugih sela upoznali su se sa mogućnostima dodele podsticajnih sredstava iz IPARD fondova Evropske unije i Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije.

Vlasnik agencije „Konsultant agrar“ Vladan Marković rekao je da se do 26. februara mogu podneti zahtevi za dodelu sredstava iz ovih fondova.

– Sredstvima za poljoprivredu iz evropskih fondova naastoji se povećati konkurentnost na domaćem i inostranom tržištu, poboljšati kvalitet proizvoda i u proizvodnji primeniti nove tehnologije, izjavio je Marković i dodaoda se ova sredstva dodeljuju za kupovinu traktora i priključnih mašina, za oblast voćarstva , za proizvodnju mleka i prerađivačke kapacitete.

Zavisno od starosne dobi poljoprivrednika, područja gde radi i namene podsticajnih sredstava, ona se dodeljuju u iznosu od 50 do 70 odsto u odnosu na ukupna potrebna sredstva za realizaciju planiranih aktivnosti.

Marković je poljoprivrednicima preporučio da se obrate poljoprivrednim stručnjacima za izradu i popunu neophodne poljoprivredne dokumentacije potrebne za apliciranje kod evropskih fondova.

Poljoprivredni stručnjak iz Prokuplja Aleksandar Radulović govorio je o merama ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije koje ono preduzima za unapređenje poljorivrede istakavši da će ove godine biti izdvojeno više sredstava nego lane za podsticaj razvoja poljoprivredne proizvodnje.

Prokupački i toplički poljoprivrednici su se upoznali i sa najnovijim sistemima za navodnjavanje, mogućnostima kupovine novih traktora i priključnih mašina, podizanju plastenika za komercijalnu proizvodnju i osiguranju svoje celekupne proizvodnje kod osiguravajućih društava.

Najnovije vesti iz Prokuplja možete pročitati OVDE

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime