Prikupljeno više od dva miliona dinara za izgradnju nove crkve u Prokuplju

3

Na donatorskoj večeri koju su organizovali Crkvena opština Prokuplje i Opština Prokuplje za izgradnju crkve Sv. Velikomučenika Georgija kod Doma za smeštaj i negu starih lica, ukupno je prikupljeno 2.270.000 dinara, 500 evra i 300 franaka.

Ovoj večeri, pored mnogobrojnih istaknutih privrednika, prisustvovao je episkop niški vladika Arsenije sa saradnicima, sveštenstvo crkve Sveti Prokopije, komandant Kopnene vojske Srbije general-potpukovnik Milisav Simović, komandant 3.brigade pukovnik Predrag Grbić sa saradnicima,narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije Darko Laketić, predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, predsednik SO Prokuplje Dejan Lazić, članovi Opštinskog veća, predstavnici udruženja Topličana iz Beograda i Niša, kao i predstavnici javnog i društvenog život prokupačke opštine.

Vladika Arsenije je u svom govoru istakao da su se hramovi gradili i u teškim vremenima u svim srpskim zemljama i da će, uz Božiju pomoć i pomoć dobrih ljudi, hram Sv.Velikomučenika Georgija biti izgrađen. On se zahvalio svim ljudima koji su dali priloge za izgradnju crkve.

– Izgradnja hrama je mnogo više od jednog graditeljskog poduhvata. Graditi hram znači graditi Dom Božiji.Ovom gradnjom mi nastavljamo tradiciju naših predaka i svetih vladara koji u svetu nisu bili poznati po svojim dvorovima, već po svojim svetim zadužbinama, rekao je arhijerejski namesnik toplički protojerej stavrofor Slobodan Petrović i zahvalio se svim ljudima dobre volje koji pomažu gradnju ove crkve.

On se posebno zahvalio Bojani Vukadinović koja je kao projektant uradila i poklonila projekat nove crkve, pripadnicima Vojske Srbije, prof.Vitomiru Mihajloviću, predsedniku Opštine Prokuplje Aleksandru Simonoviću, članovima Građevinskog odbora i izvođačima radova.

Narodni poslanik Darko Laketić je podvukao da je dobro što se na donatorskoj večeri okupio veliki broj uglednih građana i privrednika koji će svojim novčanim prilozima pomoći izgradnju crkve.

– Ovo je plemenita stvar i nešto što me čini srećnim . Građani Prokuplja zaslužuju da dobiju još jedan Sveti hram. Lokala samouprava i ja lično učinićemo sve da se izgradnja što pre završi, rekao je Laketić.

Prisutnima se obratio i predsednik Opštine Prokupolje Aleksandar Simonović istakavši da se ideja o izugradnji hrama Sv. Georgija javila još početkom 20 veka.

-Ideju o izgradnji hrama 1934.godine podržali su kralj Aleksandar Karađorđević i vladika Varnava. I pored ove podrške prolazile su godine i decenije, a sa realizacijom se nije odmicalo.Na dan Gradske slave Svetog Prokopija 21.jula 2016.godine upoznao sam se sa ovom idejom i obećao da će lokalna samouprava učiniti sve da se krene sa njenom realizacijom. Bez naknade smo Crkvi ustupili 40 ari zemljišta i sa 600.000 dinara pomogli izgradnju temelja crkve, rekao je Simonović i dodao da je ove godine iz opštinskog budžeta planirano da se izdvoji milion dinara za ovu namenu.

Prema njegovim rečima ukupna vrednost izgradnje iznosiće 43.200.000 dinara.

Da sada su završeni radovi u vrednosti od 3.370.000 dinara.

– Ako Bog da do kraja ove godine hram treba da se stavi pod krov, zašta bi se utrošilo blizu 20 miliona dinara. U realizaciji ovog posla očekujem i pomoć Kancelarije za vere i da uz saglasnost i blagoslov vladike Arsenija obezbedimo neophodna sredstva, izjavio je Simonović koji je uputio zahvalnost svima koji su se odazvali donatorskoj večeri i novčano podržali izgradnju hrama.

Na večeri je prikazan i dokumentarni film pod nazivom „Crkva naša nesušna“, autora Nenada Gizdovića.

Duhovne pesme pevali su Kristina i Strahinja Pešić i Etno grupa prokupačke Gimnazije.

3 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime